неделя , 18 ноември 2018
Начало / България избира / Ген. Румен Радев: Няма да се главозамая от височината

Ген. Румен Радев: Няма да се главозамая от височината

Да следи отблизо сделката за нов изтребител. Да защитава евроатлантическото членство с по-активна от досегашната политика. Да работи за осветяване на финансирането на медиите. Да сезира Конституционния съд за търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). Да създаде тръст, в който да се изработват печеливши стратегии, за да останат българите в България.

Тези ангажименти пое в ефира на Би Ай Ти кандидатът за държавен глава на БСП ген. Румен Радев.

Би Ай Ти потърси какво показаха знаците от времето и припомни какво се е случило в годината на раждане на Румен Радев, както и в следващите, важни както за неговия личен живот, така и за живота на България и света. Вижте паметните събития, събрани в няколко минути:

Румен Радев разказа, че страстта към летенето е от ранна детска възраст. „В моето село Славяново, Хасковско, дойде една пътуваща книжарница. Там видях една книжка с много добра илюстрация – „33 стъпала в небето“. За едно момче беше много привлекателно. Оттам нататък огънят в мен гори. Тогава реших, че ще карам изтребител. А след това карах и много по-сериозни самолети“, спомни си Радев.

Той сподели, че работата му като пилот вече му помага и в кандидат-президентската битка. „За да си един пилот на изстребител, не само да оцеляваш, но да побеждаваш във въздушни битки, това възпитава много качества, които сега ми дават предимства. Физическа и психическа устойчивост. Днес обиколих 6 общини, пълни зали с хора, интервюта с медиите – това е натоварващо и изтощително. Във всяко нещо е важно да имаш кауза. И в летенето, и в политиката, когато имаш кауза…тя е една за мен – България“, категоричен е кандидатът за държавен глава.

Радев посочи, че президентската институция не е само представителна, но има и много правомощия, зависи как се уплътняват. „Аз осъзнах много ясно, че стигнах до едно ниво, от там нататък нямаше накъде да се развивам. Осъзнах, че големите, сериозните решения се вземат в политиката. За съжаление там се и създават проблеми“, посочи Радев и обясни защо е избрал да се кандидатира за президент.

Той каза, че политиката може да изглежда мръсна работа, но въпросът е дали ще загубиш достойнството си. „Успехът означава да не загубя достойнството си. За мен това е загуба, а не колко процента ще спечеля“, увери Радев и добави, че за него надпреварата е предизвикателство, което уважава. Допусна, че може и да има ножове в гърба или удари под кръста, но подчерта, че за него по-важно е, че води честна битка.

„В политиката влязох след като излязох от ВВС. Пуснах рапорта за напускане в знак на несъгласие с безхаберната и некомпетентна политика и заради състоянието на въоръжените сили. Още преди година си пуснах рапорт и направих компромис със себе си, изтеглих го обратно, защото премиерът ме помоли. И обеща едни много важни средства за стабилизирането на авиацията. Имаше и поврат за отношенията към придобиването на нов боен самолет“, припомни Радев.
На въпрос дали е ляв кандидат, той каза, че е ляв, ако се допусне, че това означава поставянето на обществения интерес над корпоративния и ако се допусне, че означава даването на шанс за равен старт на всеки.

„Но сред другите леви, има поставени хора, които просто са подгласници на властта. Това трябва да е ясно. Мен ме отличава това, че съм безпартиен, с кауза, нямам обремененост, политическа и партийна за това, което правя. Моментално за мен излязоха характеристики, че съм моравочервен комунист и съм агент на Русия. Днес слушам, че съм таен евроатлантик и съм агент на Америка. За да ги улесня мога да кажа – да агент съм, но съм агент на българския народ и ще бъда негов агент във властта. За тези интереси съм залагал живота си с всеки полет“, добави Радев. Претендентът за „Дондуков“ 2 каза, че е летял и на руски, и на американски самолети. Завършил е и две академии в САЩ. „Нито съм русофил, нито американофил, нито германофил. Аз съм българофил и ще остана такъв“, категоричен е Радев.

Той обясни подробности за сделката за нов боен изтребител и добави, че от 2010 г. е ръководител на интегриран екип, който работи по изготвянето на документите.
„Екипът изследва голяма част от световния опит. На 1 август най-сетне подписах дългия ни труд – обстоен документ, готов за процедурата, с която да се обявят нашите изисквания към потенциалните доставчици. Започнаха в момента, в който си тръгнах, всякакви опити да се въздейства и да се подменят военно-технически с политически интереси на лобистки кръгове“, коментира Радев, но не пожела да каже кои са тези кръгове.

Радев подчерта, че този проект е важен не само за въоръжените сили, но и за България, тъй като има значение за икономическото и технологично развитие на страната. „При определени условия може да доведе до нови работни места“, посочи Радев и намекна за офсет. Кандидатът за президент на БСП се ангажира, ако бъде избран, да следи отблизо сделката за нов изтребител. Той отговори и на въпрос на Елица Ценова, която е редактор на блог на българите в Австрия по какъв начин ще защитава европейската и евроатлантическата ориентация на България.

„Няма да я защитавам само с посочване като приотитет и пасивна политика, както става в момента. Ще защитавам нашето евроатлантическо членство с много по-активна политика. Сега чакаме наготово кой какво ще реши вместо нас. Трябва да имаме активна политика, с инициативи, отчитащи интереса на България. Имаме равен глас. В НАТО вижте какво става с нашето членство. Преди време имаше доклад за нашите способности – той е унищожителен. Показва, че България е консуматор, а не генератор на сигурност“, подчерта претендентът за поста държавен глава.

По думите му е необходима модернизация на въоръжените сили, но това не включва само доставка на нова техника, а трябва да се тръгне от социалното положение на хората, които работят в системата. „Организацията, военното строителство и подготовката – тя е най-важният елемент в едни отбранителни способности“, убеден е Радев.

На въпрос САЩ или Русия имат по-голямо влияние върху българската политика, той каза, че трябва да се освободим от този сателитен синдром, който ни е завладял още в годините след Освобождението. „Имаме нужда от балансирана и независима политика. Да изпозлваме това, че някой иска да ни влияе, в наш интерес“, посочи кандидатът за президент.

Румен Радев каза, че държавният глава има в по-тесен кръг правомощия, свързани с представляването на страната в международните отношения и в сферата на сигурността, а в по-широк – да влияе с позиции. „Той е най-легитимно избраният политик в държавата и олицетворява гласовете на избирателите. Той трябва да бъде партньор с всички власти. Може и трябва да задава значими приоритети за държавата“, убеден е кандидат-президентът.

Аз съм доказал, че мога да казвам „Не“ в една много строга йерархична система, в която дисциплината е много важна. Още като лейтенант, а и като командир на авиобаза – бил съм спиран от полети за една година. Опълчвах се на политическото ръководство и ако щете е имало скандали. Нямам проблем да казвам „Не“, категоричен е Радев. На въпрос дали няма да се поддаде на упоението на властта, той каза, че поне няма да получи главозамайване от височината.

„Сблъсквал съм се със сервилност, научил съм се да бъда трезв. Професията ме е научила на много неща. Всяка грешка се наказва жестоко“, посочи още Радев.
Ако види как скъсат снимката му в ефир, той посочи, че най-важно за него ще бъде да запази самообладание, тъй като всяка прибързана реакция не е най-добрата. „Ще го приема като израз на демокрация в държавата. Ако е лично към мен, бих го приел. Аз съм отворен за критика. Викал съм мои подчинени да ми кажат къде бъркам. Бих го приел. Но все пак президентът е пазител на Конституцията в държавата и не трябва с лека ръка да се подминават такива явления. Това е не само обида към институцията, но и към всички онези избиратели, а те в България са над милион. Той представлява и обединява всички българи. Няма да сезирам съда, но ще призова за повече морал и отговорност. Умея и да прощавам“, каза Радев.

Кандидатът за президент на БСП коментира и темата за свободата на словото като посочи, че България е на незавидно място и продължава да пада в класациите. Това според него се дължи на факта, че в медиите има финансова и политическа зависимост.

„Медиите не са просто нашите очи и уши за това, което става. Те са и нашата съвест. Ако медиите са манипулирани и фалшиви, те ни лишават от правото на автономно мнение. За мен най-важното е да има прозрачност за финансиране на медиите. Има много скрито финансиране и от там има обслужване на всякакви други интереси, но не и интересите на хората“, смята Радев и се ангажира, ако бъде избран за държавен глава да работи за осветяване на финансирането на медиите

Той коментира и назначенията, които президентът прави като посочи, че правомощията не са чак толкова големи и добави, че това са еднозначни и еднократни назначения с указ. Според кандидатът на БСП трябва да има много ясни критерии за назначенията и президентът да поддържа и да настоява за ефективна съдебна реформа в България.
„Трябва да има ефективна, оперативна и независима съдебна система. Сега тя не е нито оперативна, нито ефективна – дела се точат с години, а престъпници с десетки висящи дела се разхождат по улиците и вършат същите престъпления, за които имат условни присъди“, посочи Радев.

Претендентът за държавен глава припомни, че Конституцията до момента има 5 промени, а четири от тях са за съдебната реформа. „Това е незадоволително. Най-важното е съдебната ситема да бъде независима – финансово и политически. Ако не го постигнем, ще бъдем държава, в която има корупция, не гарантира инвестициите“, добави още той.
Румен Радев отговори и на въпрос на наша сънародничка от Париж, която също поиска да разбере как той ще работи за евроатлантическата ориентация на страната и попита дали ще събере консултативен съвет с експерти, енергетици, еколози и икономисти по казуса с АЕЦ „Белене“.

„Аз съм с две академии на Запад. Аз съм планирал и ръководил десетки учения на НАТО и нашите партньори в България и съм натовски генерал. След като хората питат наистина ли няма да извадя България от релсите на евроатлантическия ни път, значи пропагандата успява. Хората в България са здравомислещи. Ясно е – нашият път е НАТО и ЕС. Това обаче не означава да водим война с Русия. Ние сме в Европа, но Русия също е в Европа. Това са болките на левите избиратели“, категоричен е ген. Радев.

По темата с АЕЦ „Белене“ той каза, че най-важното е България да не изпадне от ядрения клуб. „Франция има над 70 ядрени реактора. Много е важно да има такъв експертен съвет. До момента проблемът с „Белене“ се политизира излишно. Трябва да има безпристрастна, хладна оценка. Имаме ли нужда от такава енергия след 20-30 години? Идва и ерата на електромобилите. България няма да стои и да разчита само на селското стопанство и туризма“, добави още кандидатът за президент. Той каза, че енергетиката е стратегически отрасъл и е част част от нашия суверенитет.

„Бих свикал Консултативен съвет за национална сигурност за „Белене“. Не трябва да злоупотребяваме с него и да слагаме всичко, но това е важно. И ако е икономически целесъобразно, аз съм за това да строим Белене. Трябва да започнем начисто. Ние ще ги получим тези реактори. След като плащаме парите, трябва да ги получим. Аз не вярвам, че ще можем да ги продадем. Но ако не успеем, какво правим? По-добре да развием мощности“, смята Радев.

Едно от първите неща, които би направил като държавен глава, е да сезира Конституционния съд във връзка с търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). „Това споразумение в този му вид и начинът, по който се прие от българското правителство и парламент, е антиконституционен. Ако сключването на международен договор налага промяна, трябва първо да променим Констуитуцията, а след това да подписваме договор“, категоричен е Радев.

Той посочи, че БСП има ясна позиция за СЕТА, той самият също има позиция, която е против СЕТА в този вид. По думите му, най-жалкото е, че хората, които вземат решения, си прехвърлят топката по случая със споразумението. Запитан дали ще връща всеки противоконституционен закон, въпреки негласното споразумение между политическите сили някои да не бъдат спирани, той е категоричен, че единствените критерии ще бъдат правата и интересите на България.

Радев видя и репортаж, подготвен от Би Ай Ти, който показва нагласите, очакванията на хората към бъдещия държавен глава и мненията им за президентската институция.
„В момента ни липсват високите амбициозни цели. Ние се примирихме от години да бъдем на дъното – че за нас е отредено последното място в ЕС. Важно е най-сетне да си поставяме високи цели. От дъното да се целим в средата на европейското семейство, където заслужаваме да бъдем. Човекът иска да види повишено благосъстояние, по-висок стандарт на живот. Трябва да имаме национално достойнство, да престанем да пълзим, а е време да полетим“, категоричен е Радев.

Той коментира и ситуацията в Турция и я определи като тревожна. „За нас е изключително важно Турция да бъде светска и демократична държава. Тревожи тази непредсказуемост, когато се иззема демокрацията и отива към диктатура. Ние нямаме право да се месим в делата на Турция. Една поставена партия, тази на Местан, вече се изказа в подкрепа на Цачева и показа предпочитанията на Анкара. Оказа се, че г-н Ердоган има широко сърце. Но нашите политици трябва да се намесят активно г-н Ердоган да си излекува сърцето. Трябва да се реагира. Ако днес направиш компромис, утре ще има нещо по-сериозно“, смята претендентът за държавен глава.

Той каза, че би реагирал в ситуация, в която на границата ни с Турция има бежанци. „Президентът трябва във външнополитически план да гарантира да не ескалират кризи. Трябва да влезе в контакт с турския президент и този проблем да не прераства в нахлуване в България. Отдавна трябваше да се свика КСНС, който да гарантира, че българската армия може да стъпи на границата, защото това иска време и логистика“, смята Радев.

Претендентът за държавен глава посочи, че ще гласува и на референдума, но не пожела да каже по какъв начин, за да не влияе на българските граждани. „Смятам, че субсидията не трябва да бъде 11 лв., но не смятам, че трябва да бъде и 1 лв. Със субсидия от 1 лв. отваряме широко вратата за финансиране от бизнескръгове“, убеден е претендентът за държавен глава.

Той бе изненадан от коментарите на негови колеги и приятели, които Би Ай Ти потърси. Сред тях са пилоти, летци и първият български космонавт Георги Иванов.
Радев каза, че се е стараел винаги да запази хладнокръвие в отговор на въпрос какво може да го изкара от равновесие.

Той се обърна и към българите зад граница. „Трябва всички, които сме останали в България, да направим всичко възможно не да ходим в Европа, а те да идват тук. Българите да не напускат България. Много е важно да използваме огромния потенциал на нашите сънародници в чужбина. Това не се прави сега и България губи. Имаме хора с невероятни постижения в бизнеса, учени, имаме прекрасни лекари, хора на изкуството, които работят навън. Това е една сеирозна амбициозна задача да използваме потенциала на тези хора“, смята Радев. Кандидатът за президент се ангажира да направи тръст, в който да се обмислят печеливши стратегии, за да останат българите в България.

На нас ни трябва прагматизъм. Аз съм човек, който носи промяната. През цялото време съм бил такъв. Имал съм много сблъсъци. В професията си винаги съм търсил начини да достигнем нивото на съюзниците ни с много по-малко ресурси. Без да загубя един човешки живот и един самолет“, добави оше Радев.

Чуйте целия разговор с кандидата за президент ген. Румен Радев, издигнат от БСП, в следващото видео:

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …

3 коментара

 1. Георгиев

  Генерал е марионетка на ДПС, средство на Мафията да се добере отново до държавата.
  Това е един жалък Генерал

 2. Neycho Todorov

  Както и при Цецка Цачева „Аз“ беше подчертано множество пъти, но от една уверена и самостоятелна личност. Генерали са ставали президента, но онези са водели истински бойни действия и са ги печелили и са губили хора. Уверения му стил на говорене не означава уверена геополитика и защита на национален интерес с политически средства.

 3. Дървосекачът

  Доста ‘странен’ е тоз ‘летец’Наглец на ‘наште’ …
  –> Излиза че бил бил разбирал от Всичко….ама по Неговите словословия
  –> защо си Въобразява че Би могъл да Продължава да е ‘къртица’ ?!
  …и Изобщо – такова жувотну НезависимКандидат-ама’Издигнат’-от’наштаБаш’партия – Няма и НЕ може да има.

  ––
  Имайки предвид Конкретните Неща, които г-ца Лазарова изказа (от Париж) – Би следвало да запознаете Глобалната-Ни Диаспора с Двустъпковата, БиАй !