вторник , 18 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ген. Кирчо Киров: Рано или късно масовите чистки в Турция ще се обърнат срещу своя автор

Ген. Кирчо Киров: Рано или късно масовите чистки в Турция ще се обърнат срещу своя автор

Рано или късно масовите чистки в Турция ще се обърнат срещу своя автор и изпълнител – президента Реджеп Тайип Ердоган. Не е нормално да репресираш десетки хиляди хора и тази част от обществото, техните близки и роднини, да останат индиферентни. В известен смисъл Ердоган надценява своите възможности.

Това коментира за чистките след потушения опит за военен преврат в Турция бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров пред Силвия Великова по Би Ай Ти.

Неговото определение за случилото се бе „един неуспял успешен преврат“. Успешна е втората му част, на чиито последствия сме свидетели – огромната чистка и репресия към десетки хиляди хора и укрепването на властта на Ердоган, посочи ген. Киров.

Според него е извън всякакво съмнение, че е имало предварителна подготовка за чистката и изтичането на информация за нея е ускорило преврата – нескопосен и недобре организиран, което е предопределило и изхода му. Ердоган пък е бил оставен в състояние бързо да организира нещата и да проведе контрапреврат.

Според Киров организаторите и участниците са подценили президента и факта, че през годините той подмени огромна част от военния естаблишмънт и навсякъде в основните структури назначи свои хора.

Ген. Киров е резервиран и към основната теза на властта в Турция – че зад преврата стои Фетуллах Гюлен и организацията му. Според него това е най-удобната теза, с която Ердоган обяснява действията си, но е очевидно, че ги е планирал дълго време, за да завземе повече позиции, да овладее обществото и да ориентира Турция към президентска република.

Според него обаче САЩ не биха пожертвали Гюлен, който живее в доброволно изгнание в Пенсилвания, тъй като той е лост за влияние върху политиката на Ердоган.

„Ердоган внесе изключително напрежение в отношенията със своя стратегически партньор САЩ, а НАТО не са заинтересовани от една индиферентна към Алианса и дестабилизрана Турция. Стои големия въпрос за възможността за преориентация на Турция към Русия и мисля, че последните събития около претърпелите метаморфоза отношения между Турция и Русия, Израел и Египет, стоят в основата за този опит за преврат.“

Турция определено върви към сериозен автократичен режим и трябва да чакаме или референдум, или избори, на които Ердоган би излязъл победител, прогнозира ген. Кирчо Киров.

Той предупреждава също, че с оглед националната ни сигурност, България трябва да внимава за пълзящата реислямизация на турското общество, която върви от години. Според него рисковете за страната ни произтичат и от общата ни граница и възможността от бежанска вълна.

От Япония в предаването се включи и анализаторът Любомир Топалов, преподавател в университета в Мейджи, Япония.

Това бе един отчаян опит на група военни, които очевидно са разбрали, че ще бъдат обект на разследване, да предотвратят това с нещо, което са подготвяли като последен вариант пред възможността Ердоган да консолидира властта си с вероятен референдум за президентска република, коментира той.

По думите му трябва да сме щастливи, че този преврат не успя, тъй като почти без съмнение в Турция щеше да последва гражданска война, което би се отразило и на България.

Според Топалов ситуацията в Турция създава парадокс – дали да подкрепим Ердоган в битката му за „демокрация“ или пък недемократичните военни сили, които се борят за светска държава, която е основата на демокрацията.

Анализаторът припомни, че с Турция вървят няколко различни преговорни процеса, единият от които – да бъде кандидат за членство в ЕС, той определи като обречен в зародиш. Според него по-важното е по какъв начин Ердоган може да спазари по-специален статут за страната си и заздрави икономическите си отношения с Европа – в замяна на сделката за бежанците.

Ердоган ще падне в момента, в който не може да доставя икономически благини и стабилност на народа си, предвижда Любомир Топалов.

Как двамата събеседници коментираха и новите прояви на радикализъм в Европа – чуйте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …