понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ген. Димитър Владимиров – спомените на ръководителя на НСО за щурма на парламента преди 20 години

Ген. Димитър Владимиров – спомените на ръководителя на НСО за щурма на парламента преди 20 години

20 години от щурма на Народното събрание на 10-ти срещу 11 януари продължават разказите и оценките от събитията от 1997 година, довели до ставката на кабинета „Виденов“. Какво остана недоизказано и каква беше ролята на Националната служба за охрана (НСО) за опазването на парламента и гражданския мир? В две поредни издания на еМисия България Илия Вълков разговаря с ген. Димитър Владимиров, ръководител на НСО в продължение на 12 години по времето на трима президенти.

„В 23,30 ч. до 24,30 ч. гледах филм по една от телевизиите, който пресъздаваше събитията преди 20 години точно в нощта на 10 срещу 11 януари. Емоциите така ме завладяха, че след свършването на филма не можах да заспя още два часа. Минаха много години и много неща се изприказваха, но много малко се говори за истините в тази история и въобще какви бяха подбудите и как реагираха хората от едната и другата страна. Нямаше такъв конфликт между охрана и митингуващи, тъй като и ние, и те сме от народа“, спомни си ген. Владимиров. Той разказа, че в онази нощ действително е имало провокатори, които се готвили да окървавят протеста, но благодарение на професионалните мерки и на това, което е било решено тогава – по никакъв начин да не се пролива кръв и да не се окървавява мирния протест на хората.

„Нямахме предварителна информация от органите на МВР, но самите ние си правихме изводи, че тези хора, които протестираха 20 дни на студа и гладни и недоволството нарастваше. Показателно беше, че на „Позитано“ при едно от преминаванията бяха счупили прозорците. Всичко това показваше, че напрежението ескалира и очаквахме, че може да се случи нещо. Предприехме широка охрана от бул. „Васил Левски“ и „Раковски“. Когато отидох на 10 януари в парламента и видях, че предварителните планове са нарушени и заградителната линия минава между БАН и парламента. Качих се в колата и отидох веднага в МВР при министър Добрев“, разказа Димитър Владимиров.

„Той тогава ми каза, че са му обещали да няма ексцесии. Тогава реших да отида обратно в парламента и да предупредя. Имаше едно кратко заседание в парламентарната група на БСП и отидох да ги предупредя след края на заседанието по най-бързия начин да напуснат парламента. Все едно им казах обратното. Заседанието свърши в 9,30 ч. и си останаха в парламента. Когато дойдоха митингуващите нямаше как да ги изведем, въпреки че от полицията имаше уверението, че откъм Художествената академия има проход, през който могат да минат депутатите. Изпратих един от моите хора да провери дали това действително е така. Оказа се, че няма никакъв проход и не може да се мине. Оказахме се заградени отвсякъде“, спомни си началните часове на протеста пред парламента генералът.

„Това неспазване на предварителния план и подготовка се отрази неблагоприятно на охраната на парламента. В парламента имаше около 70 човека допълнително от стационарната охрана, които очаквахме. Отвън имаше автобус, който беше пълен пак със служители на НСО. Когато започна щурмуването на парламента, вдигнах цялата служба и имаше готовност да пристигнат в парламента и да окажат помощ на своите колеги“, добави тогавашният ръководител на НСО.

„Първото, което направихме след като дойде множеството от хора пред парламента, пристигна и новоизбрания президент Петър Стоянов. Той помоли и искаше да отиде сред хората. Започна да им говори, че трябва да се прояви търпение и да се изчака още малко и ще всичко ще се нареди. Хората започнаха да си препредават и се поуспокоиха и нямаше такова напрежение. В един момент аз възкликнах и президентът ме попита: „Какво има г-н генерал?“ Аз му казах: „Втасахме я“. От полицията докараха полицейски камионетки пред входа на парламента и напрежението ескалира. Започнаха да блъскат загражденията, нямаше реакция от полицията, бутнаха загражденията, обградиха парламента и проявиха желанието да проникнат вътре“, разказа генералът.

„Костов, Стоянов и Добрев бяха седнали в стаята на секретарката на Куртев и бяха застанали до прозореца, а отвън се хвърляха предмети. Помолих ги да се преместят до стената и тогава решихме да изляза пред хората и да им кажа да не хвърлят предмети и че в тази стая се намират посочените трима души. Тогава започнаха да викат: „Кой е Стоянов, кой е Костов, кой е Добрев? Искаме кръв!“ и се върнах обратно в парламента“, спомни си напрегнатите минути ген. Владимиров.

„След няколко минути шофьор ми каза, че митингуващите влизат в парламента. Той ми каза да спра, защото ще ме убият. Аз му казах, че тук никой няма да влезе. По стаите и на всички входове имаше охрана. Около прозорците оставихме хора, за да предотвратяват проникването отвън. Тогава първата ми заповед беше да вдигнем рентгена и фотьойли, барикадирахме мястото и нямаше как да се влезе. Правиха опит да влязат през стаите на Куртев и Нора Ананиева и там сложихме пощенските кутии на депутатите. Нямаше как да минат“, добави още той.

Целта е била да се избегне прекият сблъсък с митингуващите, за да не се стигне до кръвопролитие.

„Ако бяха влезли вътре, на някои нямаше да му стигнат нервите, щеше да употреби оръжие и да се окървави мирния протест. Това са част от хората, които са част от този народ и хората, които също си търсят правата. Там имаше и провокатори, които се опитаха да влязат в парламента. Някои се опитаха да проникнат в парламента и бяха стопирани. Спирахме ги с крака от маси и столове. Нашите планове бяха за употреба на оръжие при опит за проникване в парламента, но това не бяха терористи. Каквито и закони да има, човек не прояви ли творчество и не прояви ли професионализъм, нещата можеха да завършат плачевно“, убеден е ген. Димитър Владимиров.

„На втория етаж на парламента се криеха някои от хората. Имаше трима човека, които бяха изтласкани от обществото вътре – мирни хора бяха вътре. Пуснахме ги и си излязоха отвън, защото се виждаше, че не са престъпници и не искаха да влязат вътре в парламента и да изпълняват някаква задача. Имаше паника в парламента, но тя беше от депутатите, които се страхуваха за своя живот, но момчетата, които бяха с мен, бяха на висота“, категоричен е тогавашният ръководител на НСО.

„Някои от тях ми се обаждаха, за да ми честитят празника – датата, на която ние защитихме парламента. За първи път в света, без помощта на полицията, се предотвратява проникването в парламента. Спомняте си в Армения какво беше – проникване и убийство на депутати и министри вътре в самия парламент“, припомни ген. Владимиров. Той коментира и някои от публикациите в медии с днешна дата и каза, че част от публикуваната информация е изкривена или невярна.

Очаквайте втората част на интервюто на Илия Вълков с ген. Димитър Владимиров – за тогавашното и сегашно НСО и защо е недопустимо премиер да седи зад волана на служебния автомобил. На 12 януари след 19,00 ч. в еМисия България по Би Ай Ти.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …