сряда , 17 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ген. Димитър Владимиров: Имаше сигнал в службите за покушението срещу Луканов

Ген. Димитър Владимиров: Имаше сигнал в службите за покушението срещу Луканов

Ген. Димитър Владимиров, който е директор на Националната служба за охрана (НСО) в периода 1992 – 2004 г., разказа, че е имало сигнал в службите за готвено покушение срещу бившия премиер Андрей Луканов, убит пред 0ктомври 1996 г.

„Навремето, когато убиха Андрей Луканов, получихме писмо на 31 януари от НСС (контраразузнаването тогава – бел.ред.), че се готви покушение срещу него. Аз се обадих в парламента и поисках среща с депутата Андрей Луканов, но след няколко часа никой не се обади. Казах им, че има сигнал, който застрашава живота му, тогава в 20:30 ч. се срещнахме в парламента, качих го в моята кола, дадох му лична охрана, пазехме и дома му. Но той започна да прави номера, бягаше от личната си охрана, не спазваше мерките за сигурност. Махнахме обектовата охрана по негово желание, личната охрана продължи да го охранява още 2 месеца, но той не искаше. Казах му, че личната охрана и мен не ме интересува къде ходи и с кого се среща, но той подцени нещата“, спомни си ген. Владимиров в интервю за Илия Вълков.

Той подчерта, че няма гаранция, че НСО е можела да запази живота му, но поне е нямало да бъде убит по назидателен начин пред дома му.

Ген. Владимиров разказа още, че Филип Димитров, по времето когато е бил министър-председател, поискал от него да назначи двама криминално проявени, завършили машинно-тракторно училище, и с отрицателни психо тестове, само защото били „много добри момчета от СДС“, но той категорично отказал.

„МВР, разузнавателните и специални служби са длъжни да дават информация, ако няма потвърден сигнал за покушение, трябва да се спира охраната, защото тя е скъпо начинание“, подчерта още ген. Владимиров.

По думите му, обаче и днес има хора, които злоупотребяват с НСО.

„Спомням си, когато станах началник на службата, че депутатите се опитваха да искат охрана и кола, изтъкваха различни степени на застрашеност и т.н., някой вероятно си ги измисляха, но трябваше да ги проверим. До седмица – две, максимум месец, обаче им сваляхме охраната“, отбеляза бившият шеф на НСО.

По думите му, в НСО след Румен Миланов, по времето на президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев, е имало политически назначения.

Днес явно се залага на демонстративността за сметка на интелигентната охрана, смята ген. Димитър Владимиров, който като доказателство за думите си припомни опита за покушение срещу Ахмед Доган.

Той бе категоричен, че ако днес бе шеф на НСО, нямаше да позволи на премиера Бойко Борисов да шофира сам.

„Не можеш да нарушаваш законите, защото тази служба отговаря за живота ти. Може да си голям специалист, може да караш много хубаво кола, но се съобразяваш със законите. Искаш и другите да се съобразяват със законите, но ти трябва да си пример. Така че е абсурд да допусна нещо подобно“, категоричен е ген. Владимиров.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …