четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Новини / Ген. Димитър Шивиков: Армията ни е в колапс, духът на войниците е сведен до точка на замръзване

Ген. Димитър Шивиков: Армията ни е в колапс, духът на войниците е сведен до точка на замръзване

В студиото на „Честно казано“ извънредно на празника на Българската армия Гергьовден гостува ген. Димитър Шивиков. Вместо да е на тържествения парад в центъра на София, генералът сподели възгледите си за развитието на армията и проблемите пред българския войник в интервю за Люба Кулезич.

„Не получих покана за тържествата по повод Гергьовден и не бих желал да се чувствам като някакъв навлек там. Но моята болка днес е, че усещам минорно настроение сред моите колеги, тоест няма повод за радост, за гордост, а те заслужават това“, сподели ген. Шивиков.

„За мен българската армия е в колапс – това е моята оценка след 30 години служба в нея. Този колапс е всестранен – не само заради системното недофинансиране, но и заради материалната среда, и не на последно място – моралът, духът на българския войник, който е сведен до точка на замръзване. Може би армията трябва да бъде поставена в изкуствена кома – състоянието й е толкова тежко“, категоричен е генералът.

„Твърденията на Николай Ненчев, че президентът Радев едва ли не ръчно управлява министерството, са поза. Това не е възможно да се случи. По-точно всеки гледа политическите си интереси“, допълни Шивиков.

„Аз самият съм пример как пострадах – защото имам сурат да защитавам своите хора. Това е болката, която е непоносима не само в личен план, но и за честните, доблестни българи“, заяви ген. Шивиков.

Относно новия министър на отбраната Красимир Каракачанов, той коментира, че за момента личността му се възприема позитивно в средите на армията, макар че искането му за връщане на донаборната служба е неосъществимо.

Вижте също

Въвеждат стандарт за въглищата и брикетите заради мръсния въздух

Екоминистерството подготвя наредба за въглищата и брикетите. Предвижда се въвеждането на стандарт, който да намали …