сряда , 23 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Ген. Чавдар Червенков: Армията ни още работи по системите на СССР
general

Ген. Чавдар Червенков: Армията ни още работи по системите на СССР

Европейският съюз подкрепи в сряда френско-германските планове за интегриране на европейските военни и отбранителни индустрии, предлагайки средства и координация за изпълнението им.

„Отбраната и сигурността са една от областите, чрез които можем да възстановим ЕС“, заяви пред журналисти върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Ще има ли обща европейска армия и отбрана и как изобщо България може да се справи с предизвикателствата пред националната ни сигурност – това коментира в еМисия България ген. Чавдар Червенков, бивш директор на Военното разузнаване, служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Ренета Инджова.

„Работим по старите стандарти, по системите за сигурност още от времето на СССР. За съжаление, не се полагат големи усилия за модернизация на армията. Не сме в завидно положение и ще ни е много трудно да се възползваме от общ фонд в ЕС“, смята ген. Червенков.

„Не мога да си обясня реакцията на премиера след КСНС при президента, когато той обяви, че закупуването на изтребители не е приоритет, при условие, че това е официално одобрено за бюджета за отбраната“, каза още генералът.

„Оградата на границата не е панацея, но е факт, че тя рязко намали притока на бежанци. Това обаче е едно скъпо удоволствие – към нея трябва да се добавят технически средства и хора. Това е проблема“, обясни в заключение ген.Червенков.

Вижте цялото интервю в следващото видео!

Вижте също

EMBG_NSO

Полк. Николай Марков: Лобита стоят зад скандалите и кадровите рокади в секретните служби

Бившият служител на НСО Полк. Николай Марков се включи по телефона в ефира на еМисия …