сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ген. Атанас Атанасов – за равносметката и новите планове със стари лица

Ген. Атанас Атанасов – за равносметката и новите планове със стари лица

Опрасканата съдебна реформа, както и замазаната афера КТБ – това са емблемите на този парламент, заяви в рубриката на Полина Паунова в еМисия България ген. Атанас Атанасов от ДСБ, който коментира какво ще запомни от разпуснатото днес 43-о народно събрание.

„Парламентът бе придатък на премиера, гумен печат на неговите решения. Той (Бойко Борисов – бел.ред.) командваше всички важни решения. Неговото искане депутатите му да гласуват против договореното в съдебната реформа бе реверанс към главния прокурор Сотир Цацаров“. Реформа ще има след мандата на Цацаров, припомни той думите на Борисов.

Атанасов призна, че в ДСБ са имали други очаквания от участието си във властта – коалиция, през която да постигнат голяма част от програмните си намерения.

Три-четири месеца след началото видяхме, че много от нещата няма да се случат, каза той и уточни, че преломни моменти за него са били оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и орязването на конституционната реформа, след която е нямало какво повече да правят в този парламент.

Имаше все пак период от пет-шест месеца, в които Борисов играеше ролята на новия, променения, консенсусния премиер, а ние търсехме механизъм да се постигне максималното, защити се той в отговор на въпрос защо не са видели знаците за провала по-рано.

Подадох оставка не само заради съдебната реформа, но и заради случилото се в системата за сигурност, поета на ръчно управление от премиера, който отказа да извърши необходимите промени, а запази статуквото от времето Орешарски, заяви още ген. Атанасов.

Борисов пое на ръчно управление и службите, и МВР, за да бъде системата приспана така, че да не забелязва разпределението на порциите, категоричен бе той. Атанасов е сигурен също, че Борисов се е сговорил с ДПС и с Доган за този мандат.

По отношение на новия служебен кабинет пък, ген. Атанас Атанасов е убеден, че президентът Румен Радев е съгласувал назначението на новия правосъден министър с главния прокурор. Той припомни 24-овата смяна на позицията на Радев по въпроса със съдебната реформа.

Ролята на прокуратурата в българския политически живот е много пагубна, Борисов последно отстъпи толкова много власт от правителството на прокуратурата, че тя се превърна в специфична специална служба, която разполага с огромен поток от информация, коментира той.

По отношение на новата формация на радан Кънев „Нова република“, от която ген. Атанасов е част, той уточни, че тя е надпартийна, но не и непартийна, тъй като около нея искат да обединят и други политически субекти.

„Ние сме хора с политически биографии, от които няма за какво да се срамуваме. Всички сме се отказвали от власт в името на принципи“, категоричен бе той.

Атанасов разказа, че е написал план от седм точки за това какво трябва да се случи в сектора за сигурност, за да имаме силни служби, и знае как да ги изпълни.

Той увери, че всичките му колеги имат идеи и амбиции, които са изпълними, а това, че предлагат отново някои неща, които присъстваха и в платформата на Реформаторския блок и в програмата на колаицията, е защото те не са успели да бъдат изпълнени – вкл. и заради „властолюбието от страна на някои наши колеги“.

Ако всички наши партньори бяха напуснали управлението, България щеше да бъде друга, заключи Атанас Атанасов. Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …