вторник , 24 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Гърция: Край на блокадите и криза с бежанците
GREECE картинка

Гърция: Край на блокадите и криза с бежанците

Гръцките фермери окончателно вдигнаха блокадата на границата и изтеглиха селско-стопанската техника, с което се сложи край на загубите, които претърпяха и българският, и гръцкият бизнес. Миналата седмица българските превозвачи поставиха ултиматум на протестиращите, като дори заплашиха да направят контраблокада, каквато обаче така и не се осъществи.

През последните дни обаче друго събитие отново предизвика дискусия по темата. Премиерът Бойко Борисов отиде на границата, където разговаря с български митничари и полицаи, както и с гръцките фермери, без обаче там да има официален представител на гръцкото правителство.

Йоргос Мавракис, журналист и член на СИРИЗА, който живее у нас, коментира в директно включване по скайп как гърците реагираха на тази новина.

„В Гърция никой не разбра за това, явно е станало за вътрешно-политическа употреба. Мога да кажа, че той малко „след дъжд – качулка“ отиде там. Хората вече бяха решили да престанат да протестират“, заяви Мавракис.

По думите му навсякъде земеделците са решили  временно да спрат с блокадите и протестите. Той допълни, че блокадата на българо-гръцката граница е било между другото.

 Журналистът коментира и кризата с бежанците на гръцко-македонската граница.

„Трупат се бажанци, затворени са границите на държавите до Австрия, което е едностранен акт в разрез с всякакви европейски договорки. Излиза, че Европа ни харесва, когато вземаме пари, а когато имаме проблем, който трябва да споделим – тогава всеки е сам за себе си“, заключи Мавракис.

Вижте също

ITALY картинка 2

Поглед към поредицата злополучия в Италия

Лошите метеорологични условия в Италия продължават. Страната влезе в негативна поредица от бедствия и злополучия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *