вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Гърция: Край на блокадите и криза с бежанците

Гърция: Край на блокадите и криза с бежанците

Гръцките фермери окончателно вдигнаха блокадата на границата и изтеглиха селско-стопанската техника, с което се сложи край на загубите, които претърпяха и българският, и гръцкият бизнес. Миналата седмица българските превозвачи поставиха ултиматум на протестиращите, като дори заплашиха да направят контраблокада, каквато обаче така и не се осъществи.

През последните дни обаче друго събитие отново предизвика дискусия по темата. Премиерът Бойко Борисов отиде на границата, където разговаря с български митничари и полицаи, както и с гръцките фермери, без обаче там да има официален представител на гръцкото правителство.

Йоргос Мавракис, журналист и член на СИРИЗА, който живее у нас, коментира в директно включване по скайп как гърците реагираха на тази новина.

„В Гърция никой не разбра за това, явно е станало за вътрешно-политическа употреба. Мога да кажа, че той малко „след дъжд – качулка“ отиде там. Хората вече бяха решили да престанат да протестират“, заяви Мавракис.

По думите му навсякъде земеделците са решили  временно да спрат с блокадите и протестите. Той допълни, че блокадата на българо-гръцката граница е било между другото.

 Журналистът коментира и кризата с бежанците на гръцко-македонската граница.

„Трупат се бажанци, затворени са границите на държавите до Австрия, което е едностранен акт в разрез с всякакви европейски договорки. Излиза, че Европа ни харесва, когато вземаме пари, а когато имаме проблем, който трябва да споделим – тогава всеки е сам за себе си“, заключи Мавракис.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …