петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Гарата в Казичене и царският вагон – две великолепия в разруха

Гарата в Казичене и царският вагон – две великолепия в разруха

Един царски вагон от години гние край гарата в Стара Загора. Произведен през 1913 г., той се е ползвал години наред от фамилията на цар Фердинанд и неговите наследници като част от царската ж.п. композиция.

Вагонът е преживял Балканските, Първата и Втората световна война, но днес великолепието му е изоставено и се руши, разказва репортаж на еМисия България по Би Ай Ти, чиято кауза са всички изоставени паметници на културата.

От 14 години вагонът е кауза и за Николай Гичев и сдружението „Приятели на Старозагорския исторически музей“. Единственото, което са успели да направят, обаче, е да го оградят с телена мрежа, за да го предпазят от още набези.

Гичев признава, че вече почти е загубил надежда. „Историята не е приоритет на държавата. За администрацията това е само една допълнителна работа, с която не им се занимава“. Прогнозата му е, че ако не се вземат мерки, до две-три години вагонът ще се саморазруши.

„По наши данни това е бил личният вагон на принц Кирил, с който той е обикалял по време на войните. Когато е пристигнал през 1967 г. в Стара Загора, той е бил напълно оборудван – със сервизи, грамофон, огледала, самовар, но с течение на годините тези неща са били окрадени“, разказва той.

От Царската гара в Казичене пък – друго великолепие от онова време,

предадено на разрухата, в еМисия България се включи колегата Кремена Николова, която напомни накратко за славното минало на сградата.

През 1906 г. цар Фердинанд купува чифлик, на който решава да построи двореца „Врана“, като тогава е издигната и централната част на гарата. От нея, с теснолинейка, се пътувало към двореца.

След абдикирането Фердинанд заминава за Германия именно от тази малка гара, а наследникът му на трона цар Борис III достроява двете крила, като обособява специални места за царски карети. През 1919 г. оттук минава и световноизвестният „Ориент експрес“.

През 30-те години е построена и металната маркиза, поставена над входа по най-новата тогава технология на заваряването. Прези онези години тук спират много височайши особи, сред които английският крал Джордж V и сръбският княз Александър Караджорджевич.

В наши дни, през 2008 г., благодарение на навременната намеса на кмета на Казичене Антон Владимиров, който разбира, че сградата ще бъде съборена, тя е обявена за паметник на културата с местно значение. Според него по всички закони и устройствени планове, би трябвало Царската гара да е държавна собственост, тъй като е в сервитута на БДЖ.

Кметът смята, че царската гара може да бъде възстановена, тъй като има запазена конструкция. На въпрос може ли Казичене да се справи само с тази кауза, той напомня, че става дума за високоекспертна работа, която местните няма как да осигурят.

В студиото на еМисия България гостува и фотографът Здравко Йончев,

един от хората, които заснемат красивите рушащите се паметници на културата у нас в опит да направят обществено достояние съдбата им и да я променят.

Той признава, че досега нито един паметник не е бил реставриран след подобна публичност, но е доволен, че цялата тази отиваща си красота се е превърнала в ценност за общественото съзнание.

„Всички институции изтъкват липсата на пари, но това е само оправдание – пари има, но липсва воля. Големият управленски въпрос е как тези сгради да съществуват и живеят в съвременния свят“.

В студиото бяха показани и уникални снимки на някои от рушащите се паметници на културата у нас. Фотосите ще влязат в изложба, която можете да видите в НДК между 23 до 27 март. На 26 от 14 ч. пък ще се проведе и дискусия с вход свободен на тази тема.

Вижте репортажите и гледайте разговора с госта:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …