четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Галина Александрова за ефектите от спирането на износа на ток

Галина Александрова за ефектите от спирането на износа на ток

Заради ниските температури в последните дни в България се отчита рекордно потребление на електроенергия. Заради нуждата от електричество страната ни спря износа на ток, за да гарантира електрозахранването в цялата страна и съответно запасите.

Каква е картината на потреблението на ток и какви са ефектите от спирането на износа на електроенергия – коментира Галина Александрова, главен редактор на сайта „3-еНюз“.

Сериозни последици от спирането износа на ток може да има в случай, че има договорени търговски сделки, че има време на доставка и ако съответният търговец не изпълни своя ангажимент, той ще заплаща неустойки. Естествено те ще претендират за обезщетение от държавата, посочи Галина Александрова.

По думите ѝ спирането на износа е презастраховка и проактивно действия. Мисля, че дори няма да се приложи напълно, но дава възможност на електроенергийния оператор в моменти на крайно натоварване на системата да може да изключва износа и да осигурява вътрешното потребление.

Ако до 8 януари повишението на потреблението е било с 2%, а по-големите пикове бяха на 11 и 12 януари, можем да смятаме, че около 4-5% е нараснало потреблението на ток, допълни журналистката.

Според нея, при подобни данни не може да става въпрос за застрашаване на електоренергийната система . При пиковете потреблението е около 7700 мегавата, т.е. има резерв, но той е малък, каза още Галина Александрова.

По думите ѝ, зимната ситуация на Балканите е усложнена, поради което България е получила отказ от Румъния за закупуване не електроенергия, а съответно е отказала износ за Турция. Гърция пък вече е възстановила износа си след спирането.

Износът за 2016 г. отбелязва спад от 40%, което е много. Причините се крият в падналите цени в региона, а от друга страна вътрешните такси, които правят неконкурентен като ценови параметри българския износ, изтъкна още журналистката и допълни, че в края на миналата и началото на тази година цените в региона са нараснали и износът е станал атрактивен.

Целия разговр с Галина Александрова можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …