понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / ФСБ след 40 години на сцена: Красивата музика е нашият олтар

ФСБ след 40 години на сцена: Красивата музика е нашият олтар

Легендарната група ФСБ ще отбележи 40 години на сцената с концерт в зала „Арена Армеец“, който ще се състои на 7-ми октомври. За да бъде събитието наистина специално то ще събере поколения музиканти. За 70-годишното музикално наследство и приемствеността разговаряхме в студиото на еМисия България с Румен Бояджиев и Константин Цеков. Композиторът Александър Бахаров ще дойде от Германия, за да бъде специален гост на юбилейния концерт на ФСБ на 7 октомври.

„Не очаквахме да станем нещо подобно на родни любимци. Очаквахме да имаме една специализирана публика, която да харесва тази музика и ние да си бъдем с нашата публика. Но се оказа, че тя е много по-голяма“, разказа Румен Бояджиев.

„Никой не може да знае колко дълъг живот ще има една наша песен и творба. И Слава Богу, че не знаем, защото това е тайнството на музиката“, разказа от своя страна Константин Цеков. По думите на Бояджиев, членовете на групата са прекарали повече време заедно, отколкото със семействата си.

Двамата разказаха, че са се запознали в консерваторията. „Сложихме си един олтар, пред който да се молим и си казахме, че каквото и да направим, това ще бъде нашата религия – да правим професионална музика, красива, от която да не се срамуваме. И до днес никой не се опитва да направи нещо, което да е пошло, за пари или с друга цел“, обясни Румен Бояджиев.

Цеков призна, че трудности винаги е имало по пътя – тежки моменти на турнета, купуване на собствена апаратура, постоянни лишения и къртовска работа. „Това, освен че те ентусиазира, те смачква в един момент“, разказа още музикантът и композитор.

По думите на Бояджиев, младите сега не са готови да платят такъв кръвен данък, иначе и днес щеше да има групи като ФСБ. Цеков каза, че в момента има криза в рокмузиката в световен мащаб. Той сподели за срещите си с много българи зад граница. „Най-страхотният комплимент за нас е, че в Норвегия музиканти ни казваха, че няма да се върнат в България, защото искат да правят това, което ние правим тук. Изкушавали сме се и да заминем. Сашо Бахаров остана в Германия“, разказа още той.

Бояджиев посочи, че Бахаров не е напуснал ФСБ, а е напуснал България. „Българинът в чужбина е силен, той се адаптира. Там прави много повече неща, отколкото тук в България. Много ще се радвам, ако се върнат тук и да завършим всичко това до швейцарско ниво. Ние сме в рай“, каза Бояджиев.

Цеков подчерта, че е нужно държавата да стои зад музикантите – не само финансово, а да има стратегии за това как да се преглага културата и как да бъде изградена ценностната система.
„Държавата не да дава пари, а да дава път на талантливите музиканти, спортисти, които сами поставят рекорди“, каза Бояджиев.

„Специален гост ще ни бъде Сашо Бахаров и това е интересното в този концерт. Другите изненади няма да ги споделим“, сподели Цеков.

Чуйте целия разговор с легендарните музиканти в следващото видео:
[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2017/04/10/FSB.mp4[/KGVID]

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. много са добри!