четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Френският журналист Жан Катремер: Има опасност от дикатура във Франция – неофашистка или неокомунистическа

Френският журналист Жан Катремер: Има опасност от дикатура във Франция – неофашистка или неокомунистическа

Защо според водещи френски журналисти Париж е изправен пред критичен избор този уикенд между диктатура – неофашистка или неокомунистическа, или здравословното придържане към досегашния европейски курс? Отговор на този и други въпроси около критичните за Франция президентски избори потърсихме от френския журналист Жан Катремер от в. “Либерасион”. С него разговаря Олга Узунова.

Жан Катремер е специалист по европейските въпроси и изследовател на политическите процеси във Франция от години. Казва, че за един журналист приоритет е да говори истината и да не се страхува от политиците.

Според него предизборните програми на кандидатите показват сериозността на политическата криза във Франция, а институционалната структура на Петата република, създадена от генерал Де Гол през 1958 г., е изчерпана, като е нормално да има натрупана умора от традиционната политическа класа.

Познавате този проблем и в България, предполагам, както и във всички други държави, казва Катремер, като обръща внимание, че за разлика от САЩ или Великобритания, политиците в родината му рядко напускат напълно политическата сцена.

Във Франция, както в Полша и Гърция, например, едни и същи хора постоянно се сменят в политиката, и ние французите не можем повече да търпим това., категоричен е той.

Според журналиста Франция всъщност не е демократична държава, а осъзната диктатура, а французите избират един човек, който пет години „прави каквото си иска и не се отчита пред никого“.

„Това, което се случва напоследък е, че 6-8 месеца след изборите обществото намразва новия си президент и иска да го разкара. Никола Саркози не беше преизбран, Франсоа Оланд изобщо не представлява обществения интерес и всичко това е доказателство за умората на французите от тази система.“

Жан Катремер има над 30-годишна журналистическа кариера и е изследовател на политическите процеси на Франция при управлението на петима президенти.

Според него за този период политическото говорене се е трансформирало кардинално, популизмът се е превърнал в демагогия, а политиците демагози са във възход и „обещават всичко и най-вече глупости“, на които за съжаления хората вярват.

„Марин Льо Пен представлява 20-22% от електората, Жан Люк Меланшон има 20%. А и не трябва да забравяме, че към тях се прибавят и последователите на троцкизма, все пак на тези избори имаме и двама кандидати привърженици на философията на Троцки. Това са близо 50% от електората, които подкрепят демагози.“

Франция е много консервативна и дясна политическ, ала няма тенденция за радикализация вдясно, казва още Катрамер, като обсъжда подробно шансовете на някои от основните кандидати.

Според него французите все още не са направили своя избор и могат да го направят в последните минути от деня на вота, както и пред самата урна преди да пуснат бюлетината. Толкова е голямо напрежението и неизвестността, смята журналистът.

Според него нетърпимостта и депресията на французите ги правят импулсивни и везните менят тежестта на подкрепата към един или друг кандидат за часове. Според него президентските избори са опасна игра на руска рулетка и краят не е ясен.

Какво може да излезе от тези избори? Ами честно казано не знам, признава анализаторът.

Играта е такава – или ще запазим републиката, или ще преминем към диктаторски режим на неокомунист или неофашист, смята все пак Катремер, според когото във Франция винаги са си падали по комунистите. Най-добрият сценарий, по думите му, пък е тотално обновяване на политическата система.

Предвид важността на действията на Франция в целия ЕС и опасността от разпад на Съюза, според журналиста единствената надежда е французите да изберат кандидат републиканец в лицето на Макрон или Фийон, който да запази сегашното политическо равновесие.

Жан Катремер все пак е опитимист и вярва, че французите са умерен народ, а Франция ще излезе от депресията си само с пълна вяра в европейските си корени, ценности и бъдеще. И макар капризите на избирателя да държат под напрежение кандидат-президентите пък и целия свят, курсът пред Франция е един – за силна и обединена Европа.

Чуйте целия разговор:

Часове преди първия тур за нов президент във Франция в центъра на столицата Париж се случи пореден терористичен акт. Може ли да се говори за изненада и какви ще бъдат ефектите от удара срещу мирни граждани – Сашо Диков разговаря в парламента с експерта по сигурност и депутат от БСП Славчо Велков.

Според него това е важен терористичен акт не само заради предстоящите президетнски избори във Франция, но защото за сетен път показва, че Европа може да бъде ударена.

Европа е бременна с тероризъм, тепърва ще се случват подобни актове – не само заради Близкия изток, защото се оказва, че извършителите са хора, които са израснали и учили в Европа, предупреждава той.

Експертът прогнозира, че атентатът може да има отражение и върху изборите във Франция, като налее вода в мелницата на Мари Льо Пен.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …