събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Френски опит у нас: Журналистика и гражданско мислене за ученици

Френски опит у нас: Журналистика и гражданско мислене за ученици

„Седмицата на медиите“ е ежегодна инициатива и част от цялостно обучение по медийна среда, с която се стремим да създадем гражданско самосъзнание у децата. Това разказа директорът на училище “Виктор Юго” в София Паскал Муро за инициативата, която е част от проектите, по които се работи както с най-малките деца от детската градина, така и с учениците в гимназиална възраст.

Тази година в проекта се е включил и френски журналист, който живее в София – Никола Робен, като участници са били деца от втори клас и от гимназията.

Докато при по-малките фокусът е бил върху разясненията за работата на журналистите, важността и начините да се информираме, то при подрастващите акцентът е бил върху качеството и източниците на надеждна информация, методите за нейното събиране, анализиране и използване, формирането на мнение по даден проблем и самото създаване на съдържание.

Отделихме място и на журналистическата етика, която е в основата на тази професия, като се опитваме да възвърнем доверието към нея, казва още Муро.

Той разказва още, че учениците им са запалени читатели и са абонирани за много издания, но в по-късна възраст интересът вече се прехвърля върху телевизията, социалните медии и четенето на новини по телефона.

В бъдеще ще насочим усилията си към всички класове и преподавателите ще ги запознават със съдържанието на световните медии, казва директорът.

По думите на журналиста Никола Робен най-важното за него е да обясни на децата, че се нуждаят от много и разнообразни източници на информация, която да могат да критикуват, аргументират и анализират.

„Трябва винаги си задавате въпросите – какво четем, има ли логика в него, каква е нашата позиция и т.н. По този начин започвате малко да се дистанцирате и да бъдете по-внимателен по отношение на достоверността“, обяснява той.

Според френския журналист има голяма разлика между това как България е представена във френските медии и каква е реалността, на която става свидетел тук. Той напомня, че новинарските емисии обикновено се фокусират върху негативните новини, а доколкото България изобщо присъства във френските медии, то имиджът й е „доста негативен“.

„Имам щастието да живея тук и виждам това разминаване“, казва Робен.

На въпрос кой е най-важният съвет към всеки, търсещ информация, той казва: „Да знаеш означава да съществуваш. Винаги е по-добре човек да има богата обща култура и да може да общува по-добре. Да бъде интересен както за себе си, така и за околните. Да бъде пример за децата си, когато им дава съвети за живота.“

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …