петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Франция на прага на избори – перспективите според Румяна Угърчинска

Франция на прага на избори – перспективите според Румяна Угърчинска

За първи път виждаме как фигури от статуквото, които бяха инсталирани от години в политическия живот на Франция, бяха буквално изритани.

Това отбеляза в студиото на еМисия България журналистката и писателката Румяна Угърчинска, която от години живее във Франция. Тя коментира очакванията и перспективите преди предстоящите тази година в страната президентски избори, както и предварителните избори на левицата този месец.

Според нея не терористичните атаки в Париж са допринесли най-много за спада в рейтинга на Франсоа Оланд и левицата, а фактът, че тя не успя да се справи с кризата в страната и да осъществи обещаното от нея под мотото „Промяната е сега“.

Промяна не настана нито в социалната, нито във финансовата сфера, нито в нивата на безработицата, а приетите закони, които Оланд с трудност частично въведе, не дадоха резултатите, които той бе обещал, посочи тя.

Угърчинска отбеляза още, че кандидати като десния Франсоа Фийон и „най-десния от левите“, по думите й, Манюел Валс, фаворит за спечелване на вътрешните избори на левицата в края на този месец, не са в услуга на партията на Марин Льо Пен, която досега разчиташе на наказателния вот, а част от посланията й се препокриват с тези на останалите претенденти.

Румяна Угърчинска, която е автор на книгата „За кожата на Кадафи“ (2015 г.), коментира подробно и състоянието на Либия след смъртта на Муамар Кадафи и как сблъсъкът на интересите там влияе на Европа.

Кои са грешките, които международната общност допусна и допуска спрямо Либия и народа й, и кои са опасностите и предизвикателствата – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …