събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Франк Енгел: Въпросът за оставането на Великобритания в ЕС е преекспониран

Франк Енгел: Въпросът за оставането на Великобритания в ЕС е преекспониран

Евродепутатът от групата на Европейската народна партия (ЕНП) Франк Енгел коментира, че референдумът във Великобритания за оставане в Европейския съюз е силно преекспонирана тема.

„Европейският парламент ще трябва да одобри елементите на т.нар. сделка, за да може тя да се превърне в сделка едва след като референдумът се проведе. Оставяме британците да гласуват една хипотетична сделка. Иначе това не е нито началото, нито краят на света. Това е една силно преекспонирана тема. Имаме държава членка, немалка признавам, но все пак само една, която очевидно иска да проведе референдум дали иска да бъде част от Европейския съюз или не. Нека ги оставим да го направят, но нека бъде ясно, че няма да се връщаме повече на този въпрос“, каза Енгел.

Евродепутатът е категоричен, че не би направил нито една отстъпка пред Лондон.

„Ще гласувам против всяко едно предложение, което ще бъде представено пред ЕП във връзка с т.нар. сделка или споразумение, защото смятам, че това не е начинът. Европейският съюз не е най-доброто от двата свята или каквото там Камерън си представя, ЕС е общо обвързване и солидарност към общ проект. Ако британците не искат това, техен избор“, смята Франк Енгел.

По думите му Европа има сериозни проблеми, но британският въпрос не е е от тях.

„Ако милиони хора искат да дойдат в сърцето на Европа, няма да се справим с това, ако всяка държава започне да издига огради с другите страни и да възстановява границите. Ще се справим като контролираме външните си граници, с брегова охрана и всичко необходимо, за да имаш външна граница. Ако това работеше, много други неща също щяха да сработят“, каза евродепутатът.

Според Енгел е задължително ЕС да си взаимодейства с Турция по бежанския въпрос.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …