неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Фоторепортерът Стоян Ненов, отличен с „Пулицър“, представя в София изложбата си „1/320-та от секундата“

Фоторепортерът Стоян Ненов, отличен с „Пулицър“, представя в София изложбата си „1/320-та от секундата“

Хора в движение, съдбата на пътуващия човек, личните истории зад конфликтите – от години попадат във фотографската зеница на фоторепортера Стоян Ненов.

Ненов е първият българин, носител на най-престижната награда по журналистика – „Пулицър“. Той бе отличен заедно с колегите си от фотоотдела на агенция „Ройтерс“.

Изложбата му „1/320-та от секундата“, която бе представена в Чешкия културен център в София, събира 13 фотографии, които обединяват в едно стотиците истории от широката бленда на бежанския поток. 1/320-та от секундата е и универсална настройка, която се смята, че гарантира висока успеваемост при заснемане на хора в движение.

Стоян Ненов се занимава с фотожурналистика от близо 15 години. По думите му всяко събитие, на което е ходил, предизвиква огромен обществен интерес. Но човек трябва да умее да се дистанцира от събитията, за да бъде обективен наблюдател.

Въпреки дистанцията, обаче няма как да остане безразличен към хората, с които общува по време на работните си пътувания. Ненов с усмивка разказва за необичайните съдби на участниците в неговите фотографии и за футболния мач с малките сирийчета по гръцките полета.

Направил хиляди снимки, но не знае по какъв критерий се избират най-добрите кадри, заслужаващи награда „Пулицър“. Всъщност признава, че дори не е знаел, че снимаката му е в селекцията на „Ройтерс“. Според него обаче, за да направи добра снимка фотожурналистът трябва да работи най-умело с техниката си.

„За мен е важно снимката да илюстрира дадена новина. Там нямаш опции да влияеш на чуждото мнение“, споделя той.

И така с инстинкт за обществено важното и око за актуалното, Стоян Ненов се е посветил на журналистиката.

С него разговаря колегата ни Олга Узунова. Вижте във видеото какво сподели за Би Ай Ти Стоян Ненов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …