сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Фотографията в помощ на екотуризма в Източните Родопи

Фотографията в помощ на екотуризма в Източните Родопи

Инициативата Rewilding Europe предлага по-интересна визия за опазване на природата, а именно чрез връщане на дивата и девствена природа на стария континент. Друга цел на проекта е местният бизнес да се свърже с дивата природа и дивите животни.

Повече за инициативата разказаха в еМисия България двама от участниците в проекта от българска страна – Нели Найденова и Стойчо Стоев от фондация „По-диви Родопи“.

„Важно е да знаем, че в Европа искаме да възстановим 10 района. Малко хора мислят за Европа като за дива и подходяща за такъв тип туризъм, но в континента има много непознати места, подходящи за такъв тип екотуризъм. Едно от тях са Източните Родопи“, коментира Нели Найденова.

Източните Родопи имат потенциал за екотуризъм – природоопознавателен и природоопазващ. Ние сме малка територия, но мястото е богато откъм биоразнообразие, успели сме да съхраним тази природа, ще трябва по-малко работа, за да направим Родопите по-диво място, обясни още тя.

Стойчо Стоев пък посочи, че се работи за възстановяване популацията на редките или изчезващи видове. В Родопите се възстановяват 2 вида благородни елени.

Това са животни, обичани от хората, привлечат туристите, интересни са., допълни той.

„В Родопите имаме цялата хранителна верига – тревопасни животни – елените, хищници – вълците, и лешоядите – които се хранят с останките на вълците. Това е разликата с Европа, където запазена природа, но някой от компонентите липсва“, уточни Стоев.

Голямата ни цел е възстановяването на дивата природа да подпомогне и местния бизнес и икономика. Един от начините да привлечем туристи е възможността за близък досег с природата. Например, туристите да идват в България, за да снимат дивите животни, каза още Стойчо Стоев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …