четвъртък , 18 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Фотографии улавят лицата на хората, оставащи извън кадър

Фотографии улавят лицата на хората, оставащи извън кадър

Фотоизложба, вдъхновена и посветена на човешките права, събира на едно място снимките на лицата на хората, които остават извън кадър. Проектът на сайта banitza.net, който се казва „10 по 10: Лицата извън кадър“, разказва в 10 серии с по 10 портретни снимки за хора, представители на различни обществени групи, които поради някаква причина са зле представени в обществото ни.

Повече за проекта в еМисия България разговаряхме с Рая Раева, главен редактор на banitza.net, и Николай Николов – създател на сайта.

Двамата споделиха, че са започнали със снимки на някои от децата бежанци във „Военна рампа“, продължили със снимки на глухонеми хора, последвани снимки на хора, които заекват, на представители на ЛГБТ общността, хора със синдрома на Даун, учители, лекари и артисти.

Проектът, в който участва и фотографът ни Николай Николов, ще бъде представен на изложба в Пловдив в рамките на Нощта на музеите и галериите на 23-24 септември.

„Проектът е фотографски, има висока репортажна стойност, започна преди повече от година. Идеята за него дойде съвместно с фотографа Николай Николов. Идеята ни беше да заснемем хората, които ежедневно не забелязваме поради редица политически, социални и културни причини, различните или другите, хората, които не са като нас. Искахме да покажем, че е точно обратното, че можем да опитаме да започнем разговор посредством снимки“, сподели Рая Раева,

Идеята беше да се свържем с хора, с които имаме възможност да разговаряме по-рядко, посочи Николай Николов,

Двамата бяха категорични, че с изложбата не искат да предизвикат съжаление или вина към хората, които обичайно остават извън кадър, а да покажат, че са изключително искрени и с чувство за хумор.

Вижте повече за историите на заснетите хората в следващото видео:

Вижте също

Бивш министър на образованието: В училище комунизмът е тема табу, учителите ги е страх да говорят за него

Народният съд, Възродителният процес и приватизацията влизат в учебниците. Те са предвидени в учебната програма …