неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Фотографът Иглика Трифонова: На Антарктида е идеалното общество, въпреки суровия климат

Фотографът Иглика Трифонова: На Антарктида е идеалното общество, въпреки суровия климат

Фотографът Иглика Трифонова гостува в студиото на „Жива връзка“ и разказа за 25-та юбилейна експедиция на Антарктида. Тя е била там вече 4 пъти.

„Преди години срещнах проф. Пимпирев, който разказваше емоционално и интересно за Антарктида. Когато човек много силно иска нещо и работи, за да го сбъдне, то се случва. Влюбих се веднъж завинаги и винаги ме тегли нататък“, разказва Трифонова.

Тя каза, че всичко за нея е било ново и е открила в себе си доза авантюризъм. „Заминах без очаквания, за да не се разочаровам.
Фотографът разказа за 25-тата юбилейна експедиция. За първи път тази година има специална машина, която изключително много е улеснила работата там. „За пръв път на българската база има и интернет. Пионерският период на Антарктида свърши и работата там стана значително по-лесна“, обясни Трифонова.

„Там живеем нормално като едно голямо семейство. Ставаме сутрин и решаваме кой какви изследвания ще прави през деня, ако времето позволява. През деня се събираме за обяд и вечерно задължително всички се събираме. Има ток около 4 часа сутрин и 4 часа вечер. В останалото време е малко студено“, разказа за ежедневието на Антарктида фотографката.

„Действително има глобално затопляне. Ледникът до българската база се топи. Една част от ледника вече го няма и изчезва през последните 11 години. Стараем се със специално 3D сканиране да установим каква е скоростта на топене“, подчерта Иглика Трифонова.

„Тази година са намерени фосили от растения и показва, че Антарктида е била топъл континент“, разкри още тя.

„Антарктида вади най-доброто от хората. Там всички си помагат, няма нужда от пари и там е идеалното общество. Всички сме равни и няма значение от каква националност си“, сподели Трифонова.

Чуйте целия разказ на фотографката Иглика Трифонова и впечатленията й от ледения континент в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …