понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Културно / Фотографът Фабио Бучарели разказва със снимки историите на бежанци

Фотографът Фабио Бучарели разказва със снимки историите на бежанци

По света днес живеят 60 милиона бежанци – най-големият брой от Втората световна война насам. Конфликтите в периферията на Европа превърнаха региона в епицентър на най-голямата бежанска криза. Италианският фотограф Фабио Бучарели пътува до най-горещите точки на конфликтите – в Сирия, Ирак, Либия, Мали, Судан, Сицилия, за да документира историите на хората, търсещи спасение.

„Докато работех в Сирия през 2012 и 2013 г., там беше истинска лудост, представете си ад на Земята. Помня колко много хора бягаха от Алепо, тогава отразявах битката за Алепо. Всички онези хора бяха същите като тези, които намерих в Либия, същите като в Сицилия, в Италия, същите, каквито намерих в Гърция. Всички те обаче имат собствени истории. Целта на изложбата е да покаже човешките същества, станали бежанци. Има хиляди истории – това се опитвам да обясня с фотографиите си“, разказа Фабио Бучарели в интервю за Би Ай Ти.

Изложбата и фотографският албум към нея носят името „The Dream” – „Мечтата“. „Импулсът, двигателят на пътуването на бежанците е тяхната мечта. Това е причината да нарека проекта „Мечтата“ – именно мечтата е истинската подбуда на тези хора да бягат от войната. Мечтата за живот в сигурна държава, мечтата за семейство, мечтата за работа, така че мечтата, надеждата са причините, които са принудили бежанците да напуснат родините си“, обясни фотографът.

Снимки на Фабио Бучарели намират място по страниците на най-авторитетните медии в целия свят. Сред тях са списание „Тайм”, „Ню Йорк Таймс”, Би Би Си, Си Ен Ен, „Ал Джазира”, „Льо Монд”, „Ел Паис”, „Ла Стампа”. Той обаче предпочита да работи на свободна практика – заради свободата и възможността да разкаже историята по свой начин. Най-важното обаче е да я преживее лично.

„Дори само един човек да осъзнае какво се случва, ще бъда доволен от работата си”, подчерта Фабио Бучарели.

Вижте също

КултурНО: Найджъл Кенеди свири 3 произведения на Георги Андреев в България през септември

Найджъл Кенеди се завръща в България през септември. Освен новия прочит на „Годишните времена“ от …