четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Фондация „Децата на България“ в САЩ събира средства за малчугани в родината

Фондация „Децата на България“ в САЩ събира средства за малчугани в родината

Фондация „Децата на България“ организира благотворителен коктейл в генералното консулство на България в Ню Йорк. Мероприятието ще се състои на четвърти май. А със събраните средства ще бъдат подпомогнати децата с нарушено зрение от училище „доктор Иван Шишманов“ във Варна. Фондация „Децата на България“ е основана през 2014-та година от Полина и Орлин Йорданови, които в момента живеят в Ню Йорк.

Основната й цел е да подпомага здравни заведения и училища, които работят с деца в неравностойно положение. „Всъщност набираме средства от целия свят, предимно от българи, така че „Children of Bulgaria“ е двупосочно, то е за децата на България и от децата на България, които са по целия свят“, заяви Орлин Йорданов – зам.-председател на фондацията.

Идеята възниква, когато Орлин и Полина са в България. Тогава по спешност им се налага да отидат до „Пирогов“. „Там не ни взеха никакви пари, въпреки че все пак беше нещо не много сложно, но така ни стана много драго и мило“, разказа Полина, а Орлин добавя: „Приеха ни веднага, имаше всякакви хора около нас с много тежки ситуации, но те ни приеха и ни помогнаха и ни обърнаха внимание“.

„И решихме, че искаме и ние да помогнем с нещо, а не да си тръгнем без да платим. И като се върнахме тук решихме да използваме нашите контакти със сънародници и техните контакти с други хора, някои, от които са американци, които знаят за България и искат да помогнат и направихме събиране, с което всъщност успяхме да наберем достатъчно пари да направим две дарения за детския отдел в „Пирогов“. След това решихме по-сериозно да започнем тази дейност и се регистрирахме като фондация с идеална цел тук в щатите“, обясни Орлин Йорданов.

Благодарение на дарението, което правят за хирургическия отдел на „Пирогов“, няколко месеца по-късно лекарите успяват да извършат лапароскопска операция и да спасят живота на едномесечно бебе.
Фондацията приема предложения и за други кампании. Всеки, който иска да сподели своята идея, може да го направи през сайта на фондацията – Children of Bulgaria.org.

В момента фондация „Децата на България“ разработва нова кампания, с която да подпомогне децата с нарушено зрение от училище „Доктор Иван Шишманов“ във Варна.
Там е завършила и Бехи, която в момента е на 20 години, учи социални дейности в Софийски университет и мечтае един ден да бъде писател.

„Мечтата ми е да стана добър психолог, да си обичам работата и да бъда полезна на хората. Също така мечтая да стана писател… но не знам дали ще се осъществи“, разказва тя.
Училището обучава деца от 6 до 20-годишна възраст от цялата страна и предлага индивидуално обучение по три специални програми – ориентиране и мобилност, зрително подпомагане и ежедневни умения.

Фондацията организира благотворителен коктейл, който ще се проведе в четвъртък, на четвърти май от 6 ч. вечерта в генералното консулство на България в Ню Йорк. До момента са събрани шест хиляди долара.

Кампанията ще продължи поне още два месеца, през които да се съберат възможно най-много средства, с които да се посрещнат спешните нужди на училището.
Вижте повече в репортажа на Елена Хотинова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Павлова

    Възхищавам се от работата на ентусиастите във Фондация „Децата на България“ . Благородната кауза трябва да се подкрепи. Нека повече да има дела , вместо само говорене .
    Да благодарим на всички, които са дарили за “ Децата на България“ както и във всички други подобни инициативи.

    Павлова