вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Финландия и идеята за месечна добавка от 800 евро
Снимка: ЕРА

Финландия и идеята за месечна добавка от 800 евро

Финландия планира да плаща на всички свои граждани, независимо от доходите им, месечна добавка от 800 евро. Идеята е тази сума да замени всички социални помощи.

Тази добавка е „една част от брънката. Един под, който осигурява 5,3 милиона финландци с минимум от 800 евро“, коментира в еМисия България Пламен Димов, който живее в скандинавската страна.

Той даде следния пример: „Ако една млада жена с две деца, която е сама, получава 2200 евро, то тя не трябва да ходи на работа, докато те пораснат.“ Обяснението за финансовите способности на Финландия е просто, според него, 99,99% от населението си плащат данъците от 30%. Пламен Димов добави, че държавата стои зад гражданите си и след като държавата живее добре, живее добре и целият народ.

Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии коментира, че идеята е експериментална и към момента е доста абстрактна. Според него самотна майка с три деца би била в доста по-лошо финансово положение от двама възрастни души без деца.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …