четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Финансов журналист: В списъците от КТБ трябва да търсим отсъстващите

Финансов журналист: В списъците от КТБ трябва да търсим отсъстващите

Синдиците на КТБ публикуваха вчера поредна порция списъци с имена на политици, магистрати и партии, които са били вложители в нея.
Оповестен бе и списък с търговски дружества с депозити и кредити в банката, обявена в несъстоятелност.

По темата днес в еМисия България потръсихме коментара на Мирослав Иванов, финансов журналист, познат с блога си „Финансови смислици“.

В този списък може да търсим по-скоро отсъстващите – тези, за които предварително се предполагаше, че няма да бъдат открити, като например министрите на ГЕРБ, отбеляза Иванов. В тази връзка той припомни думите на премиера Бойко Борисов преди време, че в банката „няма наши хора“.

В същото време ключовата фигура на депутата от ДПС Делян Пеевски присъства в последния списък, но с дребни суми по депозит, отбеляза журналистът.

Според него е важно да се отбележи, че списъците са петгодишни, т.е. ако се върнем шест години назад, картината може да е съвсем различна.

„За мен най-същественото е, че има доста на брой влиятелни магистрати, които няма как да имат тези средства по нормален път и институциите трябва да се занимаят с тях. Сред министрите пък най-много има от първото правителство на Борисов“.

Тези хора трябва да отговорят на въпроса какъв е произходът на парите им, категоричен е Мирослав Иванов.

„Веднъж завинаги трябва да забравим за възможността Фондът за гарантиране на влоговете да събере значителна част от парите, които са дадени и за това да има отговорни“, смята обаче той и предупреждава, че ако не си направим необходимите изводи, всичко това ще последва съвсем скоро и на друго място.

Имаме единствено квазипубличност в процеса КТБ, но няма отговор на ключовите въпроси – какво се случи с парите, допълва той.

„За мен ключовият момент е загубата на контрол над компании, кредитирани през банката, което превръща активите им в собственост и на хора и фирми, които не са имали нищо общо с тях“.

Журналистът бе помолен да коментира и факта, че главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал две европейски институции за липсата на отговор от страна на Сърбия във връзка с екстрадицията на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

„За мен това е поредният фойерверк на прокуратурата и следствието, защото ако някой е имал истинското желание да разпита Василев, той би намерил механизъм да го направи и без той да е в страната“, смята Мирослав Иванов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Да действат сега институциите, да разчистят плевелите и мазалото край КТБ.

  2. Недай така бе момче, може да излезе истината,че Бат Боко с Цецо опраскаха банката.