петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Финансов експерт: От какво се опасяват банките на Острова

Финансов експерт: От какво се опасяват банките на Острова

Решението на британците да напуснат ЕС повдигна много въпроси, на които никой все още няма отговор. Един от тях е какво ще се случи с Лондонското сити, големите международни компании и банките, чиито седалища се намират на територията на Обединеното кралство.

От Асоциацията на британските банкери предупредиха, че големите британски банки обмислят да напуснат страната през 2017 г., а някои от малките да го направят дори още преди Коледа.

Предвид многото неизвестни около предстоящия Брекзит, възможно ли е да това да се случи и как ще се отрази на британската финансова система, коментираме с финансовия анализатор Петко Вълков.

„Капиталът винаги се опасява от неясноти и то при дългосрочните тенденции, но конкретната причина е страхът на големите банки, че Лондон няма да успее да направи сгодна сделка с ЕС.

От това могат да загубят всички финансови институции със седалище там – и по-точно т.нар. единен европейски паспорт, който им осигурява лиценз и регулации във всяка една държава на ЕС. Сега те ще трябва да го потърсят другаде, т.е. да изнесат основната си дейност“, коментира той.

По думите му това е напълно възможно, още повече, че много банки имат клонове в други финансови центрове в Европа.

Според експерта Франкфурт е най-естествената следваща дестинация. От друга страна французите също имат апетити, така че той прогнозира интересна надпревара за нов финансов център. Разбира се, допуска и Лондон да направи положителна сделка.

„Банките предупреждаваха за всичко това още преди Брекзит, ала веднага след референдума паундът изненадващо не се срина. От три седмици обаче се засилва тенденцията на спад, т.е. сривът се появи постфактум след известно затишие“.

Според Вълков вместо да чакат и просто да следват тенденциите, финансовите институции предпочитат да ги изпреварят и да се подготвят още отсега.

Всичко е въпрос на преговори, но основна точка е запазването на целостта на лондонското Сити, заключи той. И прогнозира не съвсем на шега „трудни, но за сметка на това дълги преговори“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …