четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Финансов експерт: Банките, а не офшорките, трябва да са под лупата на регулаторите

Финансов експерт: Банките, а не офшорките, трябва да са под лупата на регулаторите

Създаването на офшорна фирма е бърза и лесна процедура, по-трудно е след това тя да открие сметка в банка и затова регулаторните органи трябва да се съсредоточат именно в банките. Скептичен съм за разследването и мисля, че целите, които се преследват с Панама, са по-скоро политически.

Това заяви в еМисия България финансовият специалист и преподавател в УНСС Пламен Дерменджиев в коментар на новината, че в централата на адвокатската компания „Мосак Фонсека“ е започнала проверка на местната прокуратура, като се проверява и телефонната компания, предоставяла й компютърни услуги. Лично той не чака негативи за „Мосак Фонсека“.

„Световната офшорна индустрия е добре позната на професионалистите и дори ме изненадва силно агресивната реакция на регулаторите. Тя е стабилна и добре работеща, като особено през последните 15 години дори е свръхрегулирана.

Ако пострада, това ще доведе до по-малък стимул за икономическо развитие в световен мащаб“, смята той.

Дерменджиев цитира данни, според които около 11 трилиона частно богатство е осчетоводено в офшорни зони, при световен БВП 76 трилиона. Той даде и редица други примери, подкрепени с конкретни данни.

Според експерта посоката за действие е към по-голяма прозрачност, за да се ограничат възможностите за използване на офшорния бизнес за криминални дейности като пране на пари и избягване на данъци.

В България обаче същите дейности се вършат и без офшорки – с поставени социалнослаби лица, напомни той.

Какво все пак привлича българските бизнесмени в офшорните зони и защо офшорните държави имат доста по-ефективна правна система. Чуйте в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …