сряда , 18 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Финансов анализатор за сътресенията на пазарите при Брекзит

Финансов анализатор за сътресенията на пазарите при Брекзит

Какви ще бъдат финасовите и икономически последици за Великобритания и за Европейския съюз при евентуален Брекзит – коментира в еМисия България финансовият анализатор Павел Бандилов.

„Неизбежно е да има сътресения на трудовия пазар. Ако съдим по думите на работодателите в лицето на чуждестранни инвеститори в Лондон е факт, че ще има след съкращения и хиляди ще останат без работа“, отбеляза Бандилов.

„Пазарите обичат тишината. Но в случая трябва да сем още по-внимателни, защото става въпрос за Великобритания, която е един от финансовите центрове на света. Така че сътресенията наистина ще бъдат много големи“, посочи експертът.

По думите му, макар от година да е ясна датата на референдума, истерията около евентуален Бреакзит е започнала да се появява преди 2 седмици, което се е отразило на пазара.

„Ако има напускане на ЕС, то европейският капиталов център ще бъде прехвърлен от Лондон във Франкфурт. Може да станем свидетели на едно изнасяне на централи и позициониране на континента, а не на Острова“, подчерта Бандилов.

Анализаторът допълни, че при Брекзит английският паунд ще пострада най-много и най-бързо.

„Не вярвам, че ще има финансова криза, но ще има сътресения. И Европа няма да бъде печеливша“, каза още Бандилов, но посочи, че самият той не счита, че ще бъдем свидетели на Брекзит, защото британциите са доста разумни.

Вижте също

Медиен експерт: Качеството на журналистиката е ниско заради лошите условия на труд

След като вчера убийството на малтийската журналистка Дафне Галиция разтърси света, днес стана ясно, че …