понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Финансов анализатор: Възстановяването на пазарите след вота за Брекзит е краткосрочно

Финансов анализатор: Възстановяването на пазарите след вота за Брекзит е краткосрочно

„Ефектите за България от Брекзит ще са по-скоро косвени, като ситуацията във Великобритания не предизвика трусове на капиталовите пазари за страната ни, както и в целия регион. Борсите имаха известен спад в петъка след референдума, но след това повечето пазари превъзмогнаха тези краткосрочни загуби и отново са във фаза на растеж.

Предстои да видим дали ще има забавяне в световната търговия, откъдето косвено да усетим ефекта и в България. Не очаквам и българската банкова система да бъде засегната, тъй като нямаме британски банки в България, а и работи европейският механизъм за стабилност на банковата система, който ограничава допълнително тези рискове“.

Това коментира относно състоянието на пазарите финансовият анализатор Петко Вълков.

Има известно успокояване на пазарите след решението на Великобритания за Брекзит – както на фондовите, така и по отношение на курса на британската лира, която буквално днес, след като стана ясно, че страната ще има нов премиер, започна да поскъпва, макар все още да е доста далеч от нивата, на които беше в деня преди вота, обобщи той.

Експертът обаче изрази известна несигурност относно това доколко тази тенденция е постоянна и дали няма да станем свидетели на нови колебания. „По-скоро смятам, че възстановяването е краткосрочно и през следващите месеци и може би година пазарите ще продължат да бъдат много чувствителни и ще ставаме свидетели както на резки поевтинявания, така и на резки повишавания на цените“.

Паундът оказва изключително голямо влияние върху инвестициите, но този евтин паунд вероятно ще накара именно международните инвеститори да погледнат по-смело на пазара във Великобритания и аз си обяснявам тези ръстове на цените именно с поевтиняване на паунда, коментира още експертът.

„Негативната новина за Брекзит първоначално предизвика очакване, че централните банки ще приемат нови инициативи за облекчаване на своите парични политики – на първо място, разбира се, централната банка на Острова. Японската банка вече го предприе.

Инвеститорите дори вече смятат, че повишение на лихвите в САЩ може и да не видим тази година – нещо, което бе немислимо месеци по-рано“, отбеляза също така Петко Вълков и добави, по отношение на Великобритания, че именно очакванията за провеждане на една по-експанзивна парична политика тласкат акциите нагоре.

Според експерта не се очакват по-драстични мерки от страна на Европейската централна банка, като е интересно да се види по-скоро дали ще се облекчи натискът към отделните правителства да свият своите бюджети – или пък те ще имат повече свобода да разширят своите фискални разходи като една отделна мярка за насърчаване на европейската икономика.

Все още сме на кръстопът и по-скоро очаквам ЕК да бъде по-благосклонна към фискалните политики на отделните страни членки, отбеляза Петко Вълков.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …