понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Финансов анализатор: Споразумението на ОПЕК е първи знак, че губят войната за петрола

Финансов анализатор: Споразумението на ОПЕК е първи знак, че губят войната за петрола

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) постигна предварително споразумение да се намалят добивите от държавите членки в нея с около 700 хил. барела на ден, а цената на петрола вече скочи с 6%. Решението е първото подобно от 2008 г. насам.

Това е първият признак, че губят войната за петрола срещу шистовите производители в САЩ и другите алтернативни на пазара, коментира в еМисия България финансовият анализатор Цветослав Цачев.

Той обаче подчерта, че споразуменията на ОПЕК се спазват много рядко, в едва 4 на сто от случаите, и че едва ноември ще станат известни количествата за всяка страна. Ясното засега е, че при Саудитска Арабия и Иран намаленията ще са най-големи.

При предишни споразумения всяка една държава е увеличавала значително собственото си производство в този междинен период, за да може съкращенията впоследствие да дойдат от по-високи нива и страните да не бъдат толкова засегнати, обясни още експертът.

Въпреки очакванията процесът да се отложи за ноември, цената на петрола вече стана факт и вероятно следващите два месеца тя ще се запази на тези нива – 45-50 долара – нищо по-извънредно от това, което виждаме от началото на лятото досега, поясни още Цачев.

Ако има пускане на по-големи количества, цената може пак да падне до нивата около 40 долара, прогнозира той. За 2017 г. диапазонът според него е 45-50 долара максимум.

Анализаторът отбеляза още, че факторите, които държат цената ниска, все още са налице: прекалено много производство и връщането на Иран в играта, както и слабото търсене в световен мащаб.

Има толкова петрол в света, колкото никога не е имало и който стои в резерви, добави той.

Що се отнася до българския пазар, според Цачев компаниите, които продават, успяват да поддържат негласно споразумение цените да не са много динамични. Той уточни, че не би го определил като картел.

Припомни също, че ценообразуването е свързано с долара, който за година-две се покачи с 20-ина процента, освен това имаме и акцизи и данъци, които са над 50% от стойността на горивата.

Поскъпване от 6 на сто на международния пазар не е много, това е диапазонът на движение за две седмици при спокойна и нормална търговия, т.е. имаме покачване, което ще се компенсира в рамките на следващите дни, обясни още той.

Цачев коментира и икономическите и финансови последици от Брекзит, който според него ще се случи. Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …