сряда , 17 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Финансов анализатор: През 2016 г. чакаме най-ниските лихвени проценти за десетилетия напред

Финансов анализатор: През 2016 г. чакаме най-ниските лихвени проценти за десетилетия напред

Вината на банките е, че от 2008 до 2015 г. държаха прекомерно високи лихвите по кредитите, но очаквам в рамките на тази година средните лихвени проценти у нас да се стабилизират на ниските си нива и да са най-хубавите лихви, които България ще си спомня за десетилетия напред.

Това прогнозира в еМисия България инвестиционният консултант Цветослав Цачев, с когото разговаряхме за последния пакет от мерки, обявени от Европейската централна банка миналата седмица – какви са те и какъв е очакваният ефект от тях, включително за банките у нас.

В четвъртък ЕЦБ изненадващо понижи за първи път основните лихвени проценти с пет базисни пункта до нула и реши да намали и лихвите за депозитите от -0,3 % на -0,4. От април ще бъде разширена и програмата за изкупуване на ценни книжа от 60 млрд. евро на 80 млрд. евро месечно, като в рамките й ще започне и изкупуването на корпоративни облигации от страните членки на валутния съюз. ЕЦБ ще предприеме радикална мярка – да плаща на банките, за да ползват кредити. Припомнете си ги в репортажа преди разговора с госта във видеото долу.

Политика, като водената през последните няколко тримесечия, не сме виждали никога в световната практика, така че не знаем какви може да са ефектите и докога може да продължи тя, каза той и отбеляза, че мерките засягат само страните членки на Еврозоната.

Идеята на ЕЦБ е да се подобри финансовото състояние и предотврати инфлацията, да се стимулират търговските банки да кредитират повече, да се задържат максимално ниски лихвите по тези кредити за много дълъг период от време, да се задвижи икономиката и да има повече инвестиции, обясни финансовият анализатор. По думите му мерките са наложени от голямата задлъжнялост и стремежа да се избегне евентуална криза или скок на необслужваните заеми.

Цачев даде пример с проблемните облигации на петролните компании в САЩ – проблем, който може да се прехвърли върху финансовата система чрез банките. „В Европа няма много такива компании, няма такива сериозни проблеми, притесненията са по-скоро за този остатъчен ефект, който може да се пренесе върху европейските компании“.

Според анализатора мерките засягат България непряко – когато лихвите Европа са много ниски, при нас също се забелязва тази тенденция.

Според думите му лошите кредити в България вече се изчистват, като по това сме дори на една от водещите позиции в Европа. В рамките на 2016 г. няма да говорим за високи лихви в България, убеден е той.

Инвестиционният консултант обаче е скептичен като цяло за тази политика на ЕЦБ: „Дълго време не видяхме резултати, а в САЩ се наблюдава и обратния процес – на повишаване на лихвените проценти“.

Цачев сравни ниските лихви със създаване на наркоманско усещане в икономиката, като смята, че рязкото прекъсване на тези стимули води до сериозни сътресения.

Как ще се отрази решението на ЕЦБ на търговските банки в Еврозоната и на техните клиенти и как на реалната икономика? Какви са основните рискове? Ще има всичко това отражение върху банките у нас? Гледайте репортажа и целия разговор с госта във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …