четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Финансистът Юлиян Войнов за предимствата на членството в Еврозоната

Финансистът Юлиян Войнов за предимствата на членството в Еврозоната

България отговаря на всички технически критерии за влизане в Еврозоната и то от години, заяви в еМисия България финансистът Юлиян Войнов.

Той подчерта, че към момента единственото непокрито изискване е законодателството, свързано с прилагането на някои от разпоредбите по отношение на паричната политика и най-вече с регулаторната роля на Европейската централна банка, каквато тя има в отделните държави-членки.

Ако законодателството ни бъде приведено в съответствие, имаме всички шансове да бъдем поканени най-малко в т.нар. чакалнята на Еврозоната, смята експертът.

Войнов припомни, че още с присъединяването си към ЕС, България по договор е задължена да приеме еврото – въпросът е кога и как да стане това.

По думите му ако сега има някакъв натиск от страна на европейските лидери България да приеме еврото, то той би бил свързан с опита за демонстриране на консолидация след решението на Великобритания за Брекзит.

Българската икономика е толкова малка и незначителна от гледна точка на ЕС, че влизането в Еврозоната по-скоро ще създаде спокойствие на инвеститорите, които търсят нови пазари, а от това страната ни би могла само да спечели, отбеляза финансистът. Той подчерта също, че в Еврозоната ще трябва да станем част и от банковия съюз, а така ЕЦБ ще упражнява по-голям директен контрол върху практиките на трите най-големи банки в страната.

Във връзка с опасенията за увеличение на цените при приемане на еврото, експертът посочи, че опитът на другите държави не показва сериозна промяна в тях, като при някои дори има поевтиняване. Освен това има и преходен период, в който цените се изписват и в двете валути.

От финансова гледна точка не би трябвало да се очаква съществен проблем, но ако се изпадне в паника, тя би могла да се пресътвори на пазара, предупреди Юлиян Войнов.

В България така или иначе функционира Валутен борд от години и има твърд фиксиран курс към еврото, така че е почти едно и също с какво се разплащаме – реално ние вече ползваме еврото и сме силно свързани с всички флуктуации в Еврозоната – без обаче да ползваме възможностите, които дава членството в нея, като общата парична политика, огромните фондове, помощите от ЕЦБ и т.н. , коментира още той.

Финансистът припомни, че рано или късно ще трябва да излезем от Валутния борд и според него най-елегантният начин е като се присъединим към Еврозоната.

Рисковете и опасенията след Брекзит, че може да има сериозен натиск върху паричната и монетарната политика в цял свят, които да се отразят на стабилността на еврото, не се потвърждават, тъй като наблюдаваме, че пазарите наказват по-скоро напускащите ЕС, а не тези в него, отбеляза още финансистът. Чуйте целия разговор с Юлиян Войнов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …