неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Финансистът Юлиан Войнов: Историята със застрахователна компания „Надежда“ прилича на тази с КТБ

Финансистът Юлиан Войнов: Историята със застрахователна компания „Надежда“ прилича на тази с КТБ

Безпрецедентно в новата ни история – едновременно армията, НЕК, АЕЦ Козлудуй и пощите останаха без застраховател, след като Комисията за Финансов надзор отне лиценза за опериране на българския пазар на Застрахователна компания “Надежда”. В студиото на еМисия България казуса коментираха Румен Гълъбинов, бивш председател на Агенцията за застрахователен надзор и икономистът Юлиан Войнов.

„Това е пряк отзвук от проведените стрес тестове за банките. Нищо необичайно няма в случая. Комисията за Финансов надзор просто си върши работата“, каза Гълъбинов и поясни какаво е важно за една компания от застрахователния бранш.  А именно – капитал, резерви и презастраховане.

„Вижда се, че има недостатъчно капитал, а резерви за презастраховане дори липсват. Това е доста голяма слабост. Решението е да се вкара повече капитал. За правене на повече резерви е късно. Но капитал задължително трябва да има. И ако дружеството реши да продължи дейността си, трябва да си прави задължително презастрахователна програма“, посочи Галъбинов.

Юлиан Войнов обясни, че застрахователната компания „Надежда“ за една година има три пъти увеличение на активите си.

„И това нещо за фирма, която е играч, който държи минимална част от пазара на застраховането. Това буди съмнения, защото подобна експанзия видяхме и в случая с КТБ“, смята Войнов.

По телефона, случая с застрахователна компания „Надежда“, коментира и Петър Илиев – зам.-главен редактор на в-к “Банкер”.

Повече от еМисия България- ТУК

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …