събота , 18 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Финансист: Проблемът е, че бюджетите ни отразяват липсата на дългосрочна стратегия за развитие

Финансист: Проблемът е, че бюджетите ни отразяват липсата на дългосрочна стратегия за развитие

Едва ли е удобно да говорим за рискове, защото предложеният бюджет е традиционен и скучен, т.е. той е осъществим и балансиран и едва ли ще възбуди кой знае какви проблеми. Естествено, вносителите ще твърдят, че това е възможно най-добрият бюджет, че дава възможност да се реализират политики и с оглед на ситуацията е най-оптималното. От опозицията пък ще казват, че няма акценти в бюджета, че не подпомага икономическия растеж, което всъщност е и вярно. Но тук проблемите са с редица държавни бюджети, защото те не са в съответствие с дългосрочна програма и стратегия за развитие на страната.

Така финансистът Радослав Кацаров, който е и председател на партия „Съюз на свободните демократи“, коментира приетия в петък на първо четене Бюджет 2017.

По думите му от доста време политическият ни елит предпочита да работи на парче, от ден за ден, ситуитивно и интуитивно. Той бе категоричен, че по тази причина успешно, без конкуренция, заемаме мястото на най-беданата страна в ЕС.

„Ние нямаме визия дали умишлено, или поради небрежност. Но според мен, политиците смятат, че са достатъчно компетентни, за да не се допитват до интелектуалния потенциал на страната за изработването на стратегия“, смята Радослав Кацаров.

„Ако искаме да отлепим от последното място, ни трябва инвестиционно разтрисане. Въпреки благоприятните условия, в България няма инвестиции в последните години. Единствено се съсредоточаваме към усвояването на европроекти, но европроектите са свързани със съществуващи неща, докато инвестицията идва на зелено и понякога тя задава бъдещото икономическо развитие“, посочи още финанстистът.

Той отбеляза, че българският бюджет се храни най-вече от данъци и митнически и акцизни сборове. А същевременно с увеличаването на данъци най-лесно се запълват дупки в бюджета.

Нещата не стоят добре и хората го усещат, категоричен е Кацаров.

Трябва ли да бъдат намалени осигуровките, за да се осветли бизнеса – вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Германия на ръба на предсрочни избори. Пучдемон се яви пред белгийския съд

Меркел опитва да състави правителство от три партии с различни концепции. След тежка нощ на …