неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Финансист: Горанов спасява пенсионните дружества – не в интерес на гражданите

Финансист: Горанов спасява пенсионните дружества – не в интерес на гражданите

Финансовият министър Владислав Горанов не предлага национализация на пенсиите, а е застанал на амбразурата като Павлик Морозов и спасява пенсионно-осигурителните дружества, като поема удара. Това не е в интерес на гражданите, които ще трябва да плащат два пъти. В момента дружествата имат нула лева технически резерви, тъй като не са ги отделяли, и сега вие всички ще покриете тези резерви. Не може да се потърси и отговорност, понеже не е незаконно.

Това коментира в еМисия България финансистът Любомир Христов, който обаче се съгласи в министър Горанов за многото проблеми и подводни камъни в пенсионното осигуряване.

Експертът даде разяснения и по трите въпроса, които според него засягат хората – кога имат достъп до пенсия, до какъв вид пенсия и в какъв размер.

Финансовото министерство поиска промени в Кодекса за социално осигуряване. Предложенията предвиждат средствата в частен пенсионен фонд (УПФ, или втори стълб) за втора пенсия на лицата да се прехвърлят в общ пул при навършване на възраст за пенсиониране. Средствата повече няма да са лични, а правото на наследяването им ще се губи. Ако малките на пръв поглед суми се съберат, се получава сума от милиарди левове.

Министър Горанов пък предупреди, че ако законът не се промени сега, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и неговите деца трябва да му плащат пенсията.

В момента човек с натрупани средства в УПФ има право да ги поиска пет години преди навършване на възраст за пенсия, а сега се предлага този срок да се съкрати само до една година, обясни Христов.

От УПФ човек има възможност за два вида пенсия – пожизнена и еднократно/разсрочено изплатена. При пожизнената това става с прехвърляне и е на база размера на партидата в деня преди навършване на пенсионна възраст – парите отиват в пул (технически резерви, управлявани от дружеството, от застраховател или друг фонд), но ако един ден по-късно починете, наследниците ви няма да наследят нищо, коментира още той.

Христов посочи също, че направените предложения не правят нищо по въпроса за доходността и размера на пенсията, а другите параметри гарантират, че пенсията от УПФ ще е по-малка, отколкото е намалението на пенсията от държавното обществено осигуряване, т.е. двете пенсии ще са по-малко от една.

Гледайте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Атанас Шалапатов

    Обяснил съм всичко за пенсиите започвайки от далече

    КАЗАНО ПРОСТО ,КРАТКО – частните пенсионни фондове ще фалират и съм готов да застана пред експерти и академиите на науките за да обясня още по-подробно ако трябва