сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Финален сблъсък между Макрон и Льо Пен преди изборите във Франция

Финален сблъсък между Макрон и Льо Пен преди изборите във Франция

Часове преди решаващия втори тур на президентските избори във Франция лидерката на крайната десница Марин льо Пен и центристът Еманюел Макрон се изправиха вчера лице в лице в язвителен телевизионен дебат, гледан от над 20 милиона французи. Изходът от борбата между двамата съперници ще реши дали Франция ще остане член на ЕС, как ще се бори срещу тероризма. Но и дали ще направи първите крачки към излизане от европейското семейство, изоставяне на евро валутата. Изборът ще даде ориентир и дали ще се проявява нетърпимост към имигрантите, които според изказване на Марин льо Пен, са използвачи на социални помощи на гърба на французите.

Льо Пен атакува още в началото съперника си заради миналото му на инвестиционен банкер и министър на икономиката, за да го представи като кандидат на големия бизнес, а себе си – за защитник на френските работници. Представата за Макрон като част от „елита“ наистина поражда страхове как той би управлявал без подкрепата на партия зад гърба си. 39-годишният независим кандидат и бивш министър ще бъде най-младият президент на страната, ако спечели вота.

„Аз представлява силата на народа, а вие господин Макрон сте кандидат на дивата глобализация и социалната жестокост. Кандидат на икономическото ограбване на нашите големи предприятия, на раздробяването на Франция от големите икономически интереси“, заяви Льо Пен.
Макрон, от своя страна, обвини опонента си, че си кандидат-президентската й програма е заблуда за избирателя. Пълна с грешки, подвеждаща информация и само акцентира върху болните теми и най-големите проблеми без да предлага решения.

„На първо място, кой манипулира страха от самото начало? Вие. Кой играе със страха на нашите съграждани по отношение на тероризма и глобалните кризи? Пак вие – високата жрица на страха, която седи срещу мен“, коментира от своя страна Макрон.

Най-ожесточен бе дебатът за националната сигурност – чувствителна тема във Франция, където над 230 души бяха убити от ислямисти от 2015 г. насам.
Льо Пен обвини Макрон, че няма план за гарантиране на националната сигурност и че е снизходителен към ислямския фундаментализъм. Той отвърна, че борбата срещу тероризма ще бъде негов приоритет. Центристът обясни, че програмата му за борба с тероризма се опира на разузнаването и на засилването на сътрудничеството между европейските държави.

Двамата обърнаха сериозно внимание към процесите на радикализация сред френските малцинства. Макрон беше обвинен, че няма достатъчно твърда позиция по въпроса и би чакал да се случи нов атентат, вместо да вземе мерки да не се стига до там. Льо Пен беше категорично за изкореняване на тази идеология, крайни мерки за затваряне на подобни фондации в страната и дори стигна по-далеч, обвинявайки Макрон, че такива хора са сред поддръжниците му.

В дебата влезе остро и темата за партньорството с Европа и за членството в еврозоната. Относно визията й за Съюза и бъдещето на Франция Льо Пен със сигурност вижда два сценария. Страната ще бъде управлявана от жена и въпросът е само дали това ще е самата тя или чуждото влияние на канцлерът на Германия Ангела Меркел. Думите ѝ дойдоха, след като заяви, че ако Франция излезе от Европейския съюз, ще спестява по 9 млрд. евро на година от членски внос и задължителни квоти за внос-износ. Но Макрон отново я коригира и обвини в спекула с аргумента, че истинската сума, която страната внася в евробюджета е 6 милиарда, а освен това изтеглянето от ЕС изобщо не значи спестяване както вече виждаме от примера BREXIT.

„Франция, която предлагате, не е всъщност Франция, това е пазар, където цари война между всички и срещу всички, където френският народ ще трябва да се бори, за да запази работата си от набезите на чуждестранните работници. Предприятията в същия сектор ще трябва да се борят буквално, а на конкурират. Ще се предлагат все по- ниски заплати и все по- дълги часове, за да се опитат да запазят пазарите си. И повярвайте ми това не са мои думи, а на френския бизнес“, заяви Льо Пен.

„Вашата програма предава негативно послание на френския народ, обръща се към мен казвайки: „Този човек е ужасен“, вашата цел е да омърси, да ръководи кампания на лъжи и пак лъжи. Вашата програма има за цел да се храни от страх и лъжи. Това е, което ви дава сила, това е, което засилваше позициите и на вашия баща в продължение на десетилетия. Това е, което хранеше френската крайно дясна партия и създаде вас накрая. И затова не искам вашата платформа да управлява моята страна. Защото Франция, която искам, е много повече от това“, посочи опонентът Макрон.
Според огласените резултати от запитването 63% от френските телевизионни зрители считат, че Макрон се е представил по-добре от Льо Пен на заключителния дебат, едва 34% от запитаните са предпочели лидера на „Национален фронт“, а 3% не са отговорили. На въпрос кой от двамата кандидати би могъл действително да промени ситуацията във Франция, 53% са се изказали в подкрепа на Макрон, а 44% – за Льо Пен. В допитването са взели участие 1314 зрители от общо 20 милиона.

Макрон се харесва на младите от големите градове, на средната класа и на бизнес средите. Льо Пен пък залага на стоящите по-надолу в социалната стълба класи, на бедните, на „невидимите“ и на попадналите в капана на постоянната безработица французи.

И двамата кандидати обаче се надяваха по време на дебата да убедят в своята политика близо 18-те процента от французите, които все още не са решили за кого да гласуват на балотажа. Финалната надпревара за Елисейския дворец ще се проведе тази неделя.

Вижте повече за дебата между двамата кандидатите за държавен глава на Франция в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …