неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Филмовият продуцент Ребека О’Брайън за любовта към добрите филми

Филмовият продуцент Ребека О’Брайън за любовта към добрите филми

Филмовият продуцент Ребека О’Брайън има десетки проекти зад гърба си. Дългогодишното ѝ партньорство с режисьора Кен Лоуч и сценариста Пол Авъти се увенча със Златна палма на фестивала в Кан за филма „Аз, Даниел Блейк“. Разтърсващата история за дърводелеца, останал без работа и принудената да проституира самотна майка Кейти поставя въпроси за пробойните в английската социална система, тромавата държавна бюрокрация и безсилието на безработните в търсене на по-добър живот.

Признава, че не очаква успеха на лентата „Аз, Даниел Блейк“, но е категорична, че той „слага сол в раната“.

„Някак си хората се припознаха в него много лесно. Мислехме, че ще въздейства само на британците, защото това са много британски проблеми, но открихме, че е има същото въздействие в цяла Европа и в други страни по целия свят. Наистина им въздейства“, споделя още Ребека О’Брайън в интервюто си за Кремена Николова.

„Филмът показва, че правителствата могат да бъдат изключително зли. Те мамят и не казват на хората истината, карат ги да правят лоши неща, за да имат по-лек живот. Всъщност най-важното нещо на този филм е, че дава на хората, които са в затруднено положение, а такива има много, гласност. Казва им – не си единственият човек. Даниел е като теб. Има хора като теб. Ти трябва да си по-човечен и да влезеш в тяхното положение. Мисля, че това е най-хубавото, което филмът направи. Каза на хората, че не са сами“, признава продуцентът.

Убедена е, че всеки добър продуцент трябва да има универсален вкус, много либерален вкус за кино.

„Харесвам добрите филми: харесвам добрите мюзикъли и добрите фими на ужасите. Наистина ги харесвам, ако са добри. Но също така много харесвам световното кино, харесвам да гледам различни европейски филми. Не харесвам толкова много американското популярно кино, не харесвам франчайз филмите. Повече съм заинтересувана от различните филми. Филми от другия свят“, категорична е тя и допълва, че е влюбена в киното от ранна детска възраст.

Цялото интервю с Ребека О’Брайън можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …