сряда , 18 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Филмът „С музика през Желязната завеса“ – една история за свободата

Филмът „С музика през Желязната завеса“ – една история за свободата

Журналистът, документалист и бивш журналист от BBC Велислав Радев е автор на филма за диригента проф. Алипи Найденов. За предаването еМисия България Радев разказа за идеята за заснемането на филм за проф. Найденов и впечатлението му от срещата с него.

„Със съпругата ми започнахме да работим във видеоформат. Видеоразказите за миналото са най-добрият формат заради необходимостта да се съхранява паметта. Вече няколко години събирам тези видеохроники и свидетелства за историята. За мен това е любима колекция“, сподели журналистът.

„Следващият етап е това съдържание и тази колекция да влезе в училищата и по тях да се преподава. Не се знае какво е било навремето. 9 септември е ден, който разделя“, смята Велислав Радев.
Той каза, че случайно срещнал в центъра на София маестро Алипи Найденов. „Ахнахме. Започнахме да разговаряме, не можехме да се откъснем от него. Той минава през перипетии, за да заведе студенти и ученици през Желязната завеса. Той ги възпитава на свобода и ги попива със свобода“, добави авторът на филма.

Той посочи, че страстта на диригента към музиката заразява. „За мен Сиена е един сън – дано не се събудя!“, споделя диригентът. Вижте целия разговор с Велислав Радев и филма му за проф. Алипи Найденов „С музика зад Желязната завеса“:

Вижте също

Финансистът Румен Гълъбинов с коментар за драмата с КТБ и новия закон, който пишат за нея Пеевски и Цонев

Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС подготвят нов законопроект за КТБ, който да докаже, …