неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Филмът „Безбог“ на Ралица Петрова взе голямата награда на София филм фест

Филмът „Безбог“ на Ралица Петрова взе голямата награда на София филм фест

Българският филм „Безбог“ на режисьора Ралица Петрова взе голямата награда на София филм фест тази година. Той спечели наградата за най-добър филм в силно състезание с още 12 продукции. Беше отличен и като най-добър български пълнометражен филм. „Бих искала да благодаря на екипа, който беше отдаден в най-трудните времена. Ние тръгнахме с един много солиден кораб и по средата имаше една буря, която ни остави върху един сал“, каза режисьора, след като получи статуетката на награждаването в Зала 1 на Националния дворец на културата.

Церемонията мина под знака на недоволството на младите български режисьори. „В момента се случват важни неща. Има една възможност да се промени Закона за кино в България, което ще даде шанс на повече млади режисьори да правят кино. Има едно отворено писмо, което приветствам всички да прочетат. Не е въпрос на „Стани, за да седна“, а е въпрос да се правят повече филми, за да има най-накрая една вълна, а не вълничка от българско кино на световната сцена“, заяви още Ралица Петрова.

Преди дни група български режисьори възразиха срещу идеите за промени в Закона за филмовата индустрия, предложени от работна група на Националния филмов център. Сред тях са и режисьорите на „Слава“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Техният филм взе наградата за най-добър балкански филм и наградата на българските кинокритици. „Този филм нямаше да го има, ако я нямаше една нискобюджетна сесия, на която той спечели, така че мисля, че трябва да има повече такива филми“, подчерта Грозева. „Единственият начин това да стане, е да бъде регламентирано със закон“, допълни Вълчанов.

И тази година Международният София филм фест доведе в България големи имена от световното кино. Кшищов Зануси връчи Голямата награда на София за цялостен принос на Агнешка Холанд. „Най-голямото ми удовлетворение като европейски режисьор и като жена-режисьор е да гледам колко много жени получиха награди на тази церемония. Доволна съм също, че няколко мъже съшо получиха награди. Подкрепям справедливостта и равноправието дори за мъжете“, коментира Холанд.

София филм фест се присъедини към призива за освобождаването на украинския режисьор Олег Сенцов. Той беше арестуван през 2014 г. В Симферопол и осъден от руски съд на 20 години затвор. Повече за победителите вижте във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …