понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Филмът „Бедният роднина“ – поглед към корупцията и еврофондовете през погледа на малките общности

Филмът „Бедният роднина“ – поглед към корупцията и еврофондовете през погледа на малките общности

Противно на известния афоризъм, че не е важно на мен да ми е добре, а на съседа да му е зле, в Гърция направиха филм за общ проблем за Балканите и южните страни.

Документалната лента „Бедният роднина“ на Никос Папакостас ни запознава с гледната точка на жители от малки общности в шест страни за харченето на европейските фондове и за корупцията.

Събрани са мнения на хора от две стари страни членки на ЕС – Гърция и Италия, две сравнително нови – България и Румъния, и две бъдещи – Македония и Сърбия.

Автор на проекта е гръцката неправителствена организация Inter Alia, чийто член е и българката Бойка Бонева.

В еМисия България тя разказа подробности за филма и обобщи мненията на анкетираните, като коментира и някои от основните теми, които той засяга.

Бонева уточни, че проектът е започнал като част от по-голям проект, който се нарича „Попитай местните“.

„Както очаквахме, мненията по въпроса доста съвпадат. За мнозина във всички общности европейските фондове не са пари, които могат да се инвестират с поглед към бъдещето, а по-скоро са възможност да се почувстваш богат за известно време“, отбеляза тя.

По думите й представителите на анкетираните народи до голяма степен се самообвиняват, посочвайки, че всичко това е част от манталитета им и че всички са свикнали да крадат.

„Опитахме се преодолеем този стереотип. Много хора казва – ами, то нямаше контрол от страна на ЕС, беше много лесно. Така че резултатите от изследването ни сочат, че поне можем да споделим вината – между погрешното и безсъвестно усвояване и онези, които не са проконтролирали този процес“.

Официална премиера на „Бедният роднина“ е на 3 ноември в кино „Трианон“ в Атина, а субтитри на български ще има до края на годината. Партньор в проекта „Попитай местните“ за България е Центърът за изследване на демокрацията.

Оттук нататък се очакват и реакциите на институциите и политиците, които най-често са посочвани като виновници, казва Бонева. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …