понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Филип Цанов: Нужни са малки ски зони за развитие на туризма

Филип Цанов: Нужни са малки ски зони за развитие на туризма

Председателят на екоорганизацията „Природа за хората и регионите“ Филип Цанов гостува в студиото на „Просто Диков“ и коментира „пировите победи на еко талибаните“ като направи сравнение как се случват нещата в България и в света.

„Много ми се иска да се опитаме да развенчаем мита: „То е друго в Алпите, те са много високи, ние сме на много ниско, няма условия“, обясни Цанов. Той подчерта, че 70-80% от всички ски центрове в Алпите са в пояса до 2000-2400 метра.

„За Витоша няма нито политическа воля, нито голямо желание и смелост от общината“, обясни Цанов като каза каква е ситуацията в България. 9 ски зони има около Инсбург. Много от тях са и в гориста местност, добави той.

„В алпийските държави и там, където има подходящи условия – и в Румъния, Чехия, Словения, Словакия – имат стратегии за развитие на зимния туризъм. В България от няколко години се подготвя такава стратегия, но тя не видя бял свят“, коментира председателят на екоорганизацията „Природа за хората и регионите“.

„Докато не се тропне по масата и се каже, че зимният туризъм е перспективен и ще промени живота на 600 000 човека, които живеят в планинските райони. Аз съм много ЗА да не се говори само за Банско, Пампорово и Витоша. Огромният потенциал е в малките локални ски зони – около Троян, Берковица, Трявна и т.н.“, категоричен е Филип Цанов.

Той е убеден, че трябва да има малки зони, в които могат да отидат повече семейства, които няма да платят по 200 лева на ден за карти за ски. Същевременно, трябва да има и къщи за гости, и хотели, в които да отседнат хората, добави още Цанов.

Председателят на екоорганизацията „Природа за хората и регионите“ разказа и за програмата „Научи се да караш ски“, по която се обучават деца, които са потенциални потребители на зимни спортове в курортите.

Чуйте целия разговор с председателя на екоорганизацията „Природа за хората и регионите“ Филип Цанов в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

6 коментара

 1. Иво Прокопиев няма да позволи развитие на Витоша! Иначе Пампорово на неговата дружка Цеца Секса ще седи празно и няма да му излезе сметката!

 2. Да ама не. Платените зелени провокатори от години саботират развитието на зимния туризъм у нас. Пределно ясно е, че причината не са екологични пречки. След като в целия свят е възможно зимните спортове и природата да съществуват в унисон значи това може да бъде постигнато и у нас. Направо ми се плаче като видя окаяното състояние на Витоша, а това може да бъде рай за всички жители и гости на София.

 3. Дървосекачът

  Елементарно, г-н Диков/БиАй ! :
  – Хващате подръка г-ци Кулезич+Гигова !
  – Се свързвате с Давид Сузуки (BlueDotMovement) !
  И ! – Вспомогнати от Хора Знаещи-и-Можещи във Всичките Необходими области (от Финанси/Фиск до флора/фауна)
  – Се изгражда Работната-Ни Група за туризма.
  ….като Предвиждането И на морски/летен И на селски И на исторически И на гастрономически – Включено .

 4. Прав е Цанов, България е подценена като зимна дестинация и е време това да се промени

 5. С тази природа, която имаме, ще е грехота ако не се преборим това да се случи…

 6. Прокопиев

  Браво. Едно смислено мнение по въпроса. Без да се истерясва, да се говорят високопарни приказки и да ни се натрапват тези без аргументи. Човекът си каза много точно и ясно за какво става въпрос. Аз лично му вярвам много повече от тези протестъри, които по цял ден се наливат с бира по парковете и после се правят на големи разбирачи по всички въпроси.