неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Филип Гунев: Оградата по границата няма как да върши работа сама по себе си, полицай във всяко село е абсурд

Филип Гунев: Оградата по границата няма как да върши работа сама по себе си, полицай във всяко село е абсурд

За новото МВР, строежа на оградата по границата ни с Турция, намеренията за борба с битовата престъпност и затегнатия контрол по пътищата в еМисия България разговаряме с бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Той коментира днешния парламентарен контрол с вътрешния министър Валентин Радев, от който стана ясно, че изграждането на оградата вече струва над 150 млн. лв.

Участъците, които се строят в момента, са много трудни, призна Гунев, като обясни, че е видял с очите си труднодостъпните планински райони, където е трябвало да се прокарват горски просеки и да се строи път.

Оградата можеше да се построи за месеци или за година, но още от началото се знаеше, че средствата ще са такива, затова се строеше на етапи, тъй като не можеше да се изсипят толкова пари на куп, обясни Гунев.

Сама по себе си оградата няма как да върши работа – тя е част от цял комплекс мерки, като е много важно какво правят и от турската й страна, както и видонаблюдението около нея, наличието на пътища, каквито досега нямаше, за да могат да се придвижват и реагират бързо екипите и т.н., смята още бившия вътрешен министър.

Той уточни, че част от милионите за оградата са насочени към доизграждане на видонаблюдението, което в момента покрива само част от границата.

Борбата с трафикантите е сложна, голяма част от мрежата се контролира от Турция, където остават основните пари от трафика, а взаимното разследване с тях е изключително сложно, тъй като те не са част от ЕС, посочи още Филип Гунев.

Що се отнася до борбата с битовата престъпност и предизборните обещания за нея, според Гунев идеята за полицай във всяко населено място е невъзможна, както стана ясно и от думите на вътрешния министър днес. Според Гунев ГЕРБ не се отмята от обещанията си, но е безмислено да се държи полицейски ресурс през цялото време, особено в села, в които почти никога не е имало битова престъпност, каквито по думите му има. Това е излишно харчене на пари на данъкоплатеца и не може да стане, категоричен е той.

Какво каза още той за засиления контрол по пътищата и над катаджиите и опитите да се пресекат схемите за прикриване на глоби – чуйте в целия разговор с Филип Гунев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …