понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Филип Гунев: България очаква 200 служители на „Фронтекс“, иска още 120 млн. евро за укрепване на границите

Филип Гунев: България очаква 200 служители на „Фронтекс“, иска още 120 млн. евро за укрепване на границите

Заместик-вътрешният министър Филип Гунев заяви, че България очаква 200 служители на „Фронтекс“ – европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС, както и че е поискала в рамките на европейските фондове за гранична сигурност нови 120 млн. евро за укрепване на границите.

Операции на „Фронтекс“ винаги е имоло, сега поискахме увеличаване на помощта под всякаква форма – 200 души и техника които да бъдат разположение на българо-сръбската и българо-турската граници, коментира Гунев и допълни, че правителството се надява служителите в най-скоро време ще бъдат разположени на местата с най-голям миграционен натиск.

Той посочи, че правата служителите на организацията са гарантирани за цяла Европа и са едни и същи, както и не могат да бъдат ограничавани от българската страна.

„Това, което съместно решаваме, е къде да сложим служителите“, каза още той.

Зам-министърът посочи още, че в рамките на европейските фондове за гранична сигурност страната ни е получила 100 млн. лв. за укрепване на границата за следващите няколко години.  „Може да звучи много, но не е достатъчно“, каза Гунев и допълни – „затова в началото на годината поискахме увеличение на тези средства, а именно допълнителни 120 млн. евро.

Той коментира и информацията на Асошиейтед прес, че сръбските гранични власти са върнали над 2000 мигранти, които се опитвали да влязат в страната от България, и са заловили 24-ма трафиканти за по-малко от месец. Гунев посочи, че съобщението не е адекватно и го определи като „политическо изказване“, а според статистиката, в страната официално са върнати от началото на годината не повече от 200 души.

Зам-министър Филип Гунев подчерта още, че от няколко години лица от криминалния контингент и то не само в България са се пренсочили към каналджийство.

По думите му в унас за миналата година няколкостотин души са осъдени по подобно обявинение.

Гунев отбеляза, че по-голямата част от мрежите за трафик на мигранти се оргнаизират в Турция, а в Бълария се използват средните и ниски нива на организираната престъпност.

Той коментира и казуса с предаването на Абдулах Бююк, като посочи, че то не е било свързано с искане на турската страна, а по административни причини и защото не е имал стату за пребиваване у нас след отказа на молбата му за за бежански статут.

„Всеки, които получи отказ за бежански статут, трябва да бъде изведен“, каза Гунев и допълни, че има и други подобни случаи ежедневно.

„Близо 500 души са изведени от България от началото на годината към трети страни, към Турция са малко – около 10-15 души“, допълни зам-министърът.

Вижте целия разговор с заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. бандата на чиновниците

    100 милиона евро може да Ви звучат много, но Ние ги откраднахме за 1 ден. Вече ги няма.
    Очакваме транш от 120 милиона евро – за да има пак за Нас а…..и да свършим някаква работа все пак….