вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Фестивалът ONE DANCE WEEK: Докосване до магията на съвременния танц

Фестивалът ONE DANCE WEEK: Докосване до магията на съвременния танц

За девета поредна година и за трета година в Пловдив фестивалът ONE DANCE WEEK събира някои от най-добрите артисти в областта на съвременния танц.

„Съвременният танц е един от най-бързо развиващите се жанрове. Една много интересна смесица между много различни изкуства. Той е много смел, много атрактивен, чувствен и емоционален. Всеки път е много различен“, разказа директорът на фестивала Елианна Лилова.

Спектаклите, които са поканени тази година са едни от най-добрите представления на световната сцена. Сред участниците са компании от Шатите, Канада, Швейцария, Испания, Корея, Тайван, Чехия и Франция. Една от големите звезди на фестивала е Ювал Пик – френски хореограф и директор на Националния хореографски център Рильо-Ла-Пап. Започнал да танцува народни танци на 6 години, той скоро се преориентира към съвременния танц. Работил в световноизвестната танцова компания Batsheva и с хореографи като Теро Сааринен, Каролин Карлсън и Ръсел Малифант. През 2002 основава собствена компания, а хореографиите му се смятат за най-добрите в жанра.

„Какво харесвам в съвременните танци? Мисля, че съвременният танц е много важен за мен, защото е моят начин да комуникирам, да представя моите усещания за света днес. Говорим за движението – неговият език е универсален. Не е някакъв конкретен език. Той е езикът на тялото, език на движението. Това е една енигма, една тайна. Но също така е и начин да разкажем нещо за нас, за хората. Обичам го. Това е моето нещо“, посочи хореографът Ювал Пик.

Той добави, че най важното, за да танцуваш съвременни танци е да имаш много страст. „Трябва да вярваш в това, което правиш и трябва да продължаваш да учиш тялото си, да го учиш на различни техники, да учиш съзнанието си на различни артистични изразни средства – и не само танцови – говорим за кино, музика, пластика… да се обогатяваш с тях и след това да си автентичен“, каза още хореографът. В Пловдив Ювал Пик идва с трупата на Рильо-Ла-Пап.

„Ние ще представим един спектакъл. Шест човека на сцената. Спектакълът се казва електрически приятели. Този спектакъл е вдъхновен от музиката на Крафтверк. Музиката на Крафтверк от периода 74-та – 81-ва. Аналоговият им период. Цялата идея, цялата ми работа е за това, как се създава колектив, група. Каква е връзката между отделния човек и колектива. Колко трудно е всъщност да създадеш колектив. Защото не става дума само за хармонията, става дума за това да се слушаме един друг, което е много по-трудно. Този спектакъл всъщност иска да припомни на хората възможността да намерят начин да създават нещо заедно“, добави Пик.

След френската трупа, тази вечер публиката ще види и корейските артисти от Goblin Party със спектаклите Душевно пробождане и Срамежливост. ONE DANCE WEEK продължава до края на месеца. Представленията са на сцените на дома на културата „Борис Христов“ и на драматичния театър в Пловдив. Вижте повече за фестивала ONE DANCE WEEK в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …