събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Фестивалът GoEast в Германия – поглед към киното от Централна и Източна Европа

Фестивалът GoEast в Германия – поглед към киното от Централна и Източна Европа

За 16-а поредна година в Германия ще се проведе фестивалът за центрaлно и източно европейско изкуство GoEast. Всяка година за седем дни в рамките на фестивала се прожектират близо 140 игрални, документални и късометражни филма.

За успеха на независимито кино от източна Европа сред германската аудитория – разказва директорът на фестивала Габи Бабек.

„Най-важното е, че източноевропейското кино предлага наистина страхотна кинематография и добро кино като цяло. С филмите, които прожектираме, се стараем и да увеличаваме публиката си. В началото, разбира се, започнахме като малък фестивал. Оттогава растем не само по отношение на филмите, които представяме, но и със страничните програми, които предлагаме – организираме специални програми за хора, които работят в индустрията и най-вече за млади хора“, сподели Габи Бабек.

В рамките на фестивала се връчват няколко награди – за игрален и фокументален филм, Награда на Висбаден за най-добър режисьор, Награда на Външното министерство и Специалната награда на Международния съюз на филмовите критици и журналисти. Освен това има поощрителни призове за международна ко-продукция, за анимационен, документален и късометражен игрален филм. А журито е колоритна смес от филмови творци от цял свят. Габи Бабич казва, че фестивалът все още не може да се мери с фестивали като Кан или Венеция, но това не пречи да работят с много хъс и любов към независимото кино.

Всяка година GoEast събира около 11 хиляди души зрители. Тази година фестивалът ще събере любителите на централно- и източноевропейско кино между 26 април и 2 май.

„В по-голямата си част нашата публика е местна. Посещават ни и студенти по източноевропейските въпроси и по кино, също и хора, които се интересуват от култура и не само от мейнстрийм и популярната масова култура. Филмите, които прожектираме обикновено не могат да бъдат гледани другаде – по телевизията, например. Понякога дори е трудно човек да ги открие в интернет или стрийминг платформите. Така че по свой начин прожекциите ни са специални. Мисля, че в днешно време, когато дигиталната култура предлага толкова много възможности, все още е важно, че можем да предложим нещо специално“, категорична е Габи Бабич.

„Популярното кино на Запад е доминирано основно от американски продукции. Има много малк останало място за европейско кино. Източноевропейското кино обаче е под дори по-голямо напрежение що се отнася до популяризиране. Тези филми са особено успешни на международните фесивали. На фестивалите във Венеция, Кан, Берлин и на други по-малки като Локарно, източноевропейското кино постига много успехи в последното десетилетие“, смята още тя.

Признава, че тази година, за съжаление, в конкурса в Германия няма да има български филм.

„Имаме две ко-продукции с участието на България. Първият филм е Реквием за Госпожа Й. На Боян Вулетич, който имаше премиера на фестивала в Берлин в панорамната им програма. Вторият е унгарският филм “Мама и други луди от семейството” на Ибола Фекете. Нашият фестивал има и специална програма за история на киното. Тази година темата ни е за жените в кино индустрията в Източна Европа. Ще прожектираме един филм на Бинка Желязкова от 1973 г. Както знаете, тя е много влиятелна, важна жена в българското кино по комунистическо време – с много прогресивни идеи, истински сериозен автор. Филмът, който ще прожектираме се казва „Последната дума“. За нас е много важно да представяме историята на киното на публиката си и тази година това е българската част от програмата ни“, сподели още Габи Бабич.

Признава, че самата тя много харесва българското документално кино.

Габи Бабич споделя, че е много трудно да избере само един филм от всички, които е видяла през годините във фестивала, който я е вдъхновил най-много.

На младите хора от Източна Европа, които искат да се занимават с кино,  директорът на GoEast препоръчва да се вгледат в миналото и корените си, за да могат да използват умело традициите в работата си.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …