сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Фестивал на науката в София – среща с Нобелов лауреат, опити с уиски и дебат за нуждата от фалшиви новини

Фестивал на науката в София – среща с Нобелов лауреат, опити с уиски и дебат за нуждата от фалшиви новини

Тази година Софийският фестивал на науката ще се проведе от 11 до 14 май в новия си дом в София Тех Парк. В програмата са включени над 65 събития за всяка възраст, професия и занимание, а повече подробности за акцентите в нея сподели организаторът Гради Градев.

„Това събитие показва връзката между наука и бизнес. Опитваме се да променим апатията на младите хора към образованието и науката, и при това съвсем целенасочено. Неслучайно, за първите два дни, четвърътк и петък, вече имаме резервации от над 45 училища за участие в нашите групи“, сподели Градев.

Първата вечер на фестивала предлага среща с носителя на Нобелова награда за химия проф. Дан Шехтман. Той ще представи ползите от технологичното предприемачество и ще разкаже за опита си в превръщането на Израел в една от водещите нации в света.

Другият акцент от вечерта на 11 май ще бъде „Колко наука има в… бутилка уиски?“. Една незабравима среща и дегустация на шотландско уиски, произвеждано във вече затворили дестилерии! Шотландска компания обединява сили с историци, технолози и учени от Глазгоуския университет в изследване на архивите, изкуството и науката на миксиране. Заедно те връщат към живот легендарни шотландски дестилерии за уиски от XIX век.

„Няма да пропуснем и темата за фалшивите новини, особено актуална днес, след като в речника на английския език вече официално фигурира думата пост-истина. В дебат по темата ще участват Самуил Петканов, създател и основен автор на пародийния сайт „Не!Новините“ и математикът проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН, който изследва социалната и икономическата динамика, и управлението на сложни научни системи“, обясни организаторът на събитието.

„Участниците ще видят и и една по-различна гледна точка по въпроса с ваксините – завръщащите се болести от миналото. Чрез лекците на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ на Националния център по заразни и паразитни болести всички ще могат да си изградят една информирана позиция по тази толкова важна тема“, допълни Градев.

Вижте целия разговор в следващото видео!

 

Вижте също

„Пирогов“ с оздравителен план от април – ще се съкращават дублиращи клиники, но не и персонал

Министерството на здравеопазването представи на ръководството на „Пирогов” плана за финансово оздравяване на лечебното заведение. …