петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Културно / Феликс, който твори чудеса от… картон

Феликс, който твори чудеса от… картон

Голям надпис „Картон“ показва входа към работилницата на Феликс. След жаркото слънце навън минават секунди, докато окото свикне с приглушената светлина, за да се впечатли от наситените цветове и най-накрая да различи картонените извивки във всичко наоколо.

„Предметите, които аз създавам – тези, които приличат най-много на скулптури, са сферични лампи, също така и декоративни и забавни елементи, като коли, звезди, птици, огледала, лампи, по-малки столове, елементи, висящи от тавана. Винаги в работата си търся това, което материалът може да ми даде. Следя контурите и формите, вълните. Работя с очертанията – местата, откъдето минава светлината, защото това създава едно много приятно усещане“, разказа Феликс пред BiT.

По професия Феликс е реставратор. От 15 години дава нов живот на стари мебели от различни епохи. Изследва как стилистиката им се променя във времето. Обикновено се придържа към класическите методи на реставрация и уважава стила и характера на оригинала. От няколко години Феликс се занимава с алтернативно изкуство, вдъхновено от картона. Той нарича това, което прави, устойчива естетика. По думите му, картонът предлага цяла вселена от възможности за творчество.

Най-вдъхновяващите срещи обикновено са случайни. В Барселона обаче шансът да се сблъскаш с необичайно изкуство, докато се разхождаш по уличките, е много по-голям. Точно така – случайно, Десислава Микова откри реставратора Феликс Лозал, който прави чудеса от нещо толкова обикновено като картона.

Вижте също

КултурНО: Найджъл Кенеди свири 3 произведения на Георги Андреев в България през септември

Найджъл Кенеди се завръща в България през септември. Освен новия прочит на „Годишните времена“ от …