понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Фейсбук взема мерки срещу фалшивите новини

Фейсбук взема мерки срещу фалшивите новини

Фалшивите новини се превърнаха в световен феномен, чието разпространение изглежда не може да бъде спряно. Освен да дезинформират и да създават негативни настроения като смут, ярост, печал и гняв, фалшивите новини са считани от любители на конспирациите за най-модерното средство за манипулиране на общественото мнение.

В Америка например противниците на Доналд Тръмп са на мнение, че с поръчкови неистински публикации е бил уронен престижът на Хилари Клинтън и така хората са предпочели да гласуват за милиардера без политически опит вместо за първата жена кандидат за президент от голяма политическа партия.

Най-често фалшивите новини се разпространяват по социалните мрежи, за да може чрез споделяния те да достигнат до най-много хора.

Най-популярната такава платформа в света – фейсбук е решила да вземе крути мерки срещу публикациите, съдържащи неистинска информация. За целта от там ще си сътрудничат с международни новинарски агенции и други достоверни източници, които да отсяват споделянията на неверни факти.

Фейсбук потребителите ще могат и да съобщават в случай, че се натъкнат на фалшиви новини. Ако една такава история получи няколко оплаквания тя ще бъде проверена дали съдържа достоверна информация.

Социалната мрежа е на мнение, че по този начин ще реши проблема със споделянето на невярна информация по стените на своите потребители. Фейсбук вече задейства приложение, което пречи да се публикува информация от известни сайтове за фалшиви новини, но нови такива се появяват постоянно и това налага по-строгите мерки.

Но фейсбук, както и много други социални платформи – не могат да играят ролата на арбитър, затова в сайта на Марк Зукърбърг фалшивите новини няма да бъде премахвани, а само отбелязвани със знаменце, което ще обозначава материала като „дискутиран“, а всеки, който иска да научи повече за самата дискусия – ще може да кликне и да разбере.

Истината е, че лъжливите новини са написани със стил и предтекст, които е много вероятно да подведат голяма част от потребителите да отворят съответната страница – това е и целта.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …