вторник , 17 октомври 2017
Начало / Спорно за спорта / Фалирал ли е българският футбол според финансовите отчети на клубовете?

Фалирал ли е българският футбол според финансовите отчети на клубовете?

Фалирал ли е българският футбол, предвид информацията, която разкриха финансовите отчети за 2016 г. на някои от българските клубове – това в „Спорно за спорта“ по телефон коментира спортният журналистът Никола Дърпатов.

Данните разкриват, например, че „Черно море“ има 50 млн. дългове, „Левски“ и „Ботев“ не са публикували с години отчети, а „Лудогорец“ съвсем не са (единственият) печеливш отбор.

След две шампионски лиги и след един пробив в Лига Европа, „Лудогорец“ имат коефициент на задлъжнялост 62% – да, понамалили са им се загубите, но продължават да са на огромен минус, твърди Дърпатов.

Той посочва и друг будещ въпроси факт, според него – че при 25 млн. разходи за заплати има само 990 хил. данък върху доходите, а по неговите изчисления би трябвало да са 2,4 млн.

„Ботев“ пък от създаването си не е публикувал финансов отчет и може да бъде обявен в несъстоятелност по тази причина, дава друг пример журналистът, според когото същото важи и за половината ни футбол, като накрая „биха останали три-четири отбора“.

Дърпатов разказа, че се е разровил в Търговския регистър, откривайки „страшни неща“, по думите му. Той твърди, че някои отбори изобщо нямат търговски дружества и не е ясно как могат да осъществяват дейност.

Очевидно трябват сериозни мерки в организацията на футбола, защото нещата не вървят на добре, заключи Никола Дърпатов.

Вижте също

Роналдо отива на съд за данъчните измами. Лестър уволни Шекспир

Кристиано Роналдо отива на съд. Звездата на „Реал Мадрид“ не постигна споразумение с прокуратурата за …