сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Европейският парламент ще ратифицира търговското споразумение с Канада

Европейският парламент ще ратифицира търговското споразумение с Канада

Европейският парламент ще ратифицира в сряда търговското споразумение между ЕС и Канада, затваряйки страницата на 29-месечната битка за влизането му в сила, която беше водена в Брюксел, но без да решава окончателно въпроса за неговото бъдеще.

След ратификацията в Страсбург споразумението ще влезе само временно в сила, докато националните парламенти в 28-те страни членки, включително българското Народно събрание, одобрят неговото съдържание.

Всичко най-важно за споразумението – обобщи кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова.

Сред първите промени, които европейските граждани и фирми ще почувстват още от 1 март, са отпадането на 99% от вносните и износните мита в търговията между Европейския съюз и Канада, което ще поевтини канадските стоки в Европа и ще позволи на европейските производители да подобрят позициите си на канадския, а от там и на американския пазар. В акцизен режим остава износа на някои земеделски продукти, за които Европейският съюз запазва протекционистичен режим, за да защити тяхното производство.

От 1 март европейските фирми ще могат да кандидатстват за получаване на обществени поръчки на федерално и местно ниво в Канада, включително строеж на пътища и друга градска инфраструктура, възможност, която европейският бизнес получава за първи път чрез търговско споразумение.

От същата дата университетските дипломи от европейски висши училища, ще бъдат признавани в Канада, както и канадските – в Европейския съюз, без притежателите им да бъдат ангажирани с формалната им легализация.

И докато остава да видим дали българският бизнес е готов за СЕТА, за българските и румънските граждани, днешният вот в Страсбург определено носи още една добра новина – отпадането на визите за пътуване до Канада. То беше договорено от правителствата в София и в Букурещ като условие за подписване от тяхна страна на споразумението през октомври. От 1 май притежателите на български и румънски паспорти, които вече са получавали канадска или американска виза, ще могат да пътуват свободно до Канада, а всички останали ще се присъединят към тях от 1 декември.

В същото време арбитражният механизъм за уреждане на спорове между инвеститори остава вън от временното прилагане на споразумението. Неговото въвеждане в сила ще зависи от волята на националните парламенти, които започват сега процес на ратификация на споразумението СЕТА, който ще продължи между година и половина и две години.

Това, което СЕТА няма да промени, е режимът за търговия с ГМО продукти. Условията за техния внос остават същите, каквито съответната европейска държава е имала и досега, т.е. те ще са забранени в България. Споразумението не променя и условията за внос на телешко и пилешко месо, които развълнуваха привържениците на здравословното хранене. В специално интервю за Би Ай Ти, докладчикът на социалистите, откъдето дойде най-голямото безпокойство по повод безопасността на храните, Сорин Мойса, увери че канадската пържола ще бъде чиста.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …