понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Европейската правна рамка при евентуален Брекзит – коментар на Христо Христев

Европейската правна рамка при евентуален Брекзит – коментар на Христо Христев

Каква е европейската правна рамка и договорености, които ще се задействат в сценария, при който Великобритания реши да напусне ЕС – това обясни в еМисия България преподавателят по европейско право Христо Христев.

Той припомни, че до Договора от Лисабон в първичното право на ЕС нямаше предвиден формален ред за оттегляне, а с него бе включена процедура за доброволно напускане. Ако държава членка има политическата воля да излезе от ЕС, тя следва да отправи искане до съответните европейски институции и в хода на този преговорен процес в срок до две години да се уредят условията за нейното оттегляне.

Това са поставените срокове, но тази процедура никога не е била прилагана преди и ми се иска точно в този момент да не трябва се изпитва практическата приложимост на този текст, коментира Христев.

По думите му степента на обвързаност и на икономиката, и на правните системи е много висока и той не би могъл да предвиди как би могъл да протече процесът – още повече, че по думите му Великобритания е една от страните, в които в най-висока степен е налице ефективна свързаност на обществото и икономиката с вътрешния пазар.

Рационални причини за мен няма, Великобритания е спечелила много от имиграционния процес, например, но за съжаление сме свидетели на едни вътрешнополитически игри в Консервативната партия, на един опит да се отива по-надясно, за да се притеглят обратно част от гласовете, отишли при ЮКИП, коментира той.

Запитан за собствената му позиция относно Брекзит, Христев призна, че винаги е бил много критичен към ролята и мястото на Великобритания в ЕС и е споделял идеята, че без нея европейската интеграция би била много по-успешна, тъй като в много случаи, от присъединяването си насам, страната е възпрепятствала и бавела вземането на ключови решения за тези процеси.

От друга страна ми се струва, че моментът, в който се намира Европа, крие много рискове, за да се пренареждат толкова същностно пластовете – така че не бих подкрепил излизането, добави той.

Какво значи суверенитет днес, попита реторично още експертът в отговор на въпрос. Истината е, че социалната, човешка и икономическа реалност днес е оставила тази категория като антична вещ по шкафовете, защото когато пазарът няма национални граници, тази трактовка на суверенитета е илюзия, коментира той.

Според Христо Христев европейската система трябва да премине в следваща фаза на по-висока консолидация, тъй като предизвикателства като преодоляване на бежанската криза и стабилизиране на ситуацията в Близкия изток са ключови за ЕС и показват, че сегашният модел е дефицитен в много отношения. Гледайте цялото интервю с преподавателя по европейско право Христо Христев във видеото:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …