понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Евродепутатът Алин Смит: Видяхме действащ вандализъм в британската политика

Евродепутатът Алин Смит: Видяхме действащ вандализъм в британската политика

Резултатите от референдума в Обединеното кралство са създали много тъжна ситуация. Това е мнението на евродепутата Алин Смит, който даде интервю за предаването „Прозорец“ по Би Ай Ти.

На референдума за Европейския съюз 63% от шотландците гласуваха за оставане. Това е при средно 52% за излизане в цяла Великобритания.

„Това е истинският философски въпрос – моята страна, Шотландия, гласува за оставане в ЕС. А Найджъл Фараж не говори от името на моята страна. Той дори не говори от името на много хора в Англия“, коментира Смит и добави: „Мисля, че станахме свидетели на действащ вандализъм в британската политика“.

По думите на евродепутата, референдум за независимост на Шотландия не е първото нещо на дневен ред.

„Това не е първото ни предложение. Не сме питали за това, не сме го искали. Водихме кампания срещу това и гласувахме срещу това“, обясни Смит.

Той посочи, че сега трябва да се разгледат основните правни положения на ЕС. Има много примери в рамките на Общността за различни места, които имат различен тип статут вътре в държавите им. Смит даде пример с Оландските острови, Фарьорските острови, Азорските острови, дори френските отвъдморски територии.

„Не искаме да създаваме прецедент в никакъв смисъл – за никого, никъде. Не сме искали тази ситуация, не сме я създали. Тази ситуация беше създадена за нас, когато ние гласувахме против“, обясни още евродепутатът.

Според него кампанията за излизане е отровила обществото. „Бяха толкова безотговорни, непочтителни. Те настроиха различни общности една срещу друга – млади срещу стари, градско срещу селско население. Мисля, че последствията ще са сериозни“, каза Смит.

Вижте цялото интервю с евродепутата Алин Смит в следващото видео:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …